Vion zet zich in voor duurzame vleesproductie

18 juni 2018

VNO-NCW brengt in het programma ‘Groene Groeiers’ kleine en grote bedrijven samen om de ontwikkeling van duurzame businesscases te bevorderen. In dat kader kwamen op 14 juni Vion en ongeveer vijftig ondernemers samen om te kijken hoe de CO2-voetafdruk van de totale vleesketen in Nederland nog verder kan worden verminderd door samenwerking.

Vion

Internationale vleesproducent Vion is de initiator van duurzamere vleesproductie. Door samen te werken met andere ondernemers en stakeholders wil Vion de milieu-impact van de vleesindustrie verder terugdringen. Frans Stortelder, COO van Vion, riep ondernemers uit verschillende bedrijfstakken op om een bijdrage te leveren en te helpen. Bijvoorbeeld door hun regionale reststromen in kaart te brengen en deze opnieuw te gebruiken.

Het hergebruik van reststromen levert verschillende voordelen op. Bijvoorbeeld minder  CO2-uitstoot via transport en verbranding, toevoeging van waarde aan reststromen en betere controle op de kwaliteit van het voedsel. Stortelder: “Met name voor de varkenshouderij zien wij mogelijkheden om reststromen opnieuw te gebruiken door deze te verwaarden in duurzame ketens, zodat we die keten regionaal sterker ontwikkelen met minder afval, vervoer en dus CO2.”

VNO-NCW

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW: “Met ons netwerk ‘Groene Groeiers’ brengen we grote en kleine innovatieve bedrijven met elkaar in contact om slimme circulaire oplossingen te vinden. Het afval van de één wordt weer grondstof voor de ander. Zo is Heineken naar aanleiding van een eerdere Groene Groeiers-bijeenkomst nu serieus in gesprek met zo’n vijf bedrijven om de transportcorridor tussen Zoeterwoude en Rotterdam de groenste van Europa te maken. Ik heb goede hoop dat uit de bijeenkomst van vandaag bij VION ook weer een aantal succesvolle samenwerkingen komt, zodat we de Nederlandse vleessector - die al tot de efficiëntste ter wereld behoort - nog duurzamer maken. Juist grote bedrijven kunnen kleine bedrijven daarbij enorm de wind in de zeilen geven en zo zorgen we samen voor een groener Nederland.“

Groene Groeiers

Groene groeiers is een netwerk van VNO-NCW-ondernemers uit verschillende sectoren die willen investeren in de ontwikkeling van circulaire businesscases, energietransitie en biodiversiteit. Zij vinden elkaar tijdens fysieke bijeenkomsten en in de digitale community groenegroeiers.nl, waar zij groene uitdagingen plaatsen waar zij partners bij zoeken.

Eerder dit jaar bracht VNO-NCW via Stichting Management Studies ook het boek Route Circulair. Hierin wordt beschreven hoe ondernemers kunnen werken aan minder afval en meer hergebruik en hoe ze daarmee de circulaire economie dichterbij kunnen brengen.

Altijd op de hoogte blijven?