Duurzaamheid

VPRO Tegenlicht: Vleeskwekers

Kweekvlees
Foto: VPRO, Remco Bikkers

De uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht staat op zondag 27 mei in het teken van Vleeskwekers. Het programma belicht zowel de voor- als tegenstanders van kweekvlees. “Kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook?”

Ondernemer en kweekvleespionier Willem van Eelen zag dat ondanks de belasting voor het milieu mensen toch vlees blijven eten. Veel mensen vinden vlees gewoon lekker. Mondiaal neemt de vraag naar vlees dan ook nog steeds toe. Daarom bedacht hij ‘in vitro vlees’. Na zijn overlijden kwam zijn dochter Ira in 2017 in contact met CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just in Silicon Valley. Het bedrijf kocht de patenten van ‘in vitro vlees’ staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te gaan produceren en verkopen.

Dit betekent niet automatisch dat het kweekvlees ook in Nederland op de markt komt. Er zijn namelijk tegenstanders. Zo beschouwt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kweekvlees beschouwt als een zogenoemd ‘novelfood’. En De Vegetarische Slager, vindt het ‘een onnodige tussenstap in het produceren van eiwitrijk voedsel’.

De makers van het kweekvlees vinden juist dat vlees uit opgekweekte stamcellen ultiem duurzaam is, en dat er voor de productie minder grond, water en energie nodig is. Ook is het volkomen voedselveilig en hoeven er geen dieren voor te worden geslacht.

Het tv-programma Tegenlicht over vleeskwekers wordt uitgezonden op zondag 27 mei om 21.05 uur op NPO 2.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *