Onderzoekers bezorgd over onkruid in Deense restaurants

vipers-bugloss-2690548_1280

Het is een onmiskenbare trend: steeds meer mensen willen lokaal voedsel met natuurlijke ingrediënten. Scandinavië was er misschien wel als eerste bij; Deense chefs gebruiken al sinds de eeuwwisseling graag wilde bloemen en planten in hun gerechten. Deense onderzoekers waarschuwen nu dat dit misschien niet zo’n gezond idee is.

De zogenaamde ‘New Nordic’-keuken ontwikkelt zich al sinds het begin van deze eeuw en legt de nadruk op lokale, seizoensgebonden ingrediënten en veel groenten. Deense koks halen hun ingrediënten ook graag uit de natuur, waaronder vele soorten eetbare bloemen en planten die in het wild groeien. Natuurlijker en gezonder kan bijna niet, zou je denken.

Natuurlijk gif

Maar bij het gebruik van die wilde bloemen zet het Nationale Voedselinstituut van de Technische Universiteit van Denemarken de nodige vraagtekens. Onderzoekers van het instituut voerden voor de Deense overheid een risicoanalyse uit voor 50 planten, waarvan er 23 in de voedselbereiding worden gebruikt. Volgens het inmiddels gepubliceerde onderzoek bevatten 13 van die 23 planten chemische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Zo werden bijvoorbeeld duizendblad en slangenkruid gebruikt in de voedselbereiding. Deze planten kennen wij beter als ‘onkruid’ en een gezonde keuze kun je ze niet noemen. Duizendblad bevat het neurotoxine thujon, dat ook in absint zit. In slangenkruid zitten giftige pyrrolizidine-alkaloïden, die de lever beschadigen en mogelijk kankerverwekkend zijn.

Geen advies

De Deense onderzoekers benadrukken dat de stoffen in kleine hoeveelheden onschadelijk zijn en pas bij herhaalde consumptie gevaarlijk worden. Toch kunnen de wetenschappers niet precies zeggen wat de limiet is voor veilige consumptie van de onderzochte planten. Daarvoor is nog niet genoeg bekend over de precieze effecten van de schadelijke stoffen die erin aanwezig zijn.

Regulering

Volgens de onderzoekers werden dit soort planten van oudsher helemaal niet als voedsel geconsumeerd. Dat betekent dat het gebruik ervan in restaurants tegen de Europese voedselwet kan zijn. Volgens de ‘novel food’ wet moeten planten die van oudsher niet worden gegeten eerst worden goedgekeurd door de betreffende nationale autoriteit, voordat ze commercieel gebruikt mogen worden. Het zou dus kunnen dat de overheid tot regulering van deze planten over gaat.

Lees ook
Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion investeert miljoenen in oosten van Duitsland

Vion Food Group investeert miljoenen in Duitsland. De vleesproducent lanceert ‘Regio-Express’ in nieuwe deelstaten en breidt de vestiging in Thüringen uit.

Broers zetten zout water om naar drinkwater

Broers zetten zout water om naar drinkwater

Broers Tammo en Jort Wildschut lanceren het merk Sea Water. Hiervoor zetten ze lokaal zeewater om naar drinkwater. Hiermee willen ze bewustzijn creëren voor de wereldwijde waterschaarste en consumenten stimuleren om lokaal water te drinken.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren