Oostenrijkse onderzoekers hebben in een pilotstudie voor het eerst microplastics aangetroffen in mensenpoep. Alle acht proefpersonen uit verschillende landen hadden plastic in hun ontlasting.

De proefpersonen, vijf vrouwen en drie mannen met een leeftijd van 33-65 jaar, kwamen uit Finland, Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Rusland, Japan en Oostenrijk. Ze hielden een week lang bij wat ze hadden gegeten en leverden nadien een ontlastingsmonster aan de onderzoekers. Alle deelnemers aten voedsel in plastic verpakkingen en dronken uit plastic flessen, de meeste aten vis uit zee en geen van hen was vegetarisch.

Microplastic

In alle acht proefpersonen werd plastic gevonden, zo’n 20 plasticdeeltjes per 10 gram ontlasting. ‘In ons lab konden we negen verschillende plastics detecteren met een grootte van 50 tot 500 micrometer,’ legt Bettina Liebmann die verantwoordelijk was voor de analyse van de plastics. De meest voorkomende plastics waren PET en PP.

In andere studies bij dieren werden de hoogste concentraties microplastic gevonden in de maag en darmen, maar ook werden plastics in het bloed, lymfe en de lever.

Of de hoeveelheid plastic in de ontlasting te maken heeft met het dieet van de proefpersonen is niet te zeggen. Daarvoor was de testgroep te klein. Ook is niet bekend wat de effecten zijn van microplastics in het lichaam. Om zulke vragen te kunnen beantwoorden is onderzoek op grotere schaal nodig.

Altijd op de hoogte blijven?