Onderzoekers VS maken metaal antibacterieel

Beeld: Purdue University

Onderzoekers van Purdue University ontwikkelden een methode om metalen oppervlakten te behandelen met antibacteriële peptiden. De techniek kan gebruikt worden om besmettingen in verschillende processen van voedselverwerking te voorkomen.

Nieuw proces

De onderzoekers bedachten een proces met twee stappen. Eerst zorgen ze ervoor dat een geoxideerd metaal “nanometer-wijde en micrometer-diepe” scheurtjes krijgt. Deze scheurtjes kunnen door onderdompeling gevuld worden met peptiden - een molecuul van een klein aantal aminozuren. De gekozen peptiden hebben een antibacteriële werking. Dit proces heeft als positief neveneffect dat het metaal kleurt. Hierdoor is met het blote oog te zien wanneer het metalen oppervlakte niet langer de peptiden bevat. Bovendien lijken de peptiden na verloop van tijd uit de scheurtjes los te laten, waardoor andere oppervlakten die met het metaal in aanraking komen ook antibacterieel worden. De onderzoekers testten het proces op roestvrij staal en titanium en is volgens hen mogelijk op diverse metalen. De onderzoekers hebben de methode gepatenteerd en zoeken naar partners om de techniek commercieel vatbaar te maken.

Bron: Purdue University

Lees ook
Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie: meer dan een buzzword

Cocreatie is populair. Het psychologisch aspect ervan heeft zelfs een populaire naam: het IKEA-effect. In 2011 toonde wetenschappelijk onderzoek bij deze retailer aan dat we een product waaraan we zelf een bijdrage hebben geleverd, waardevoller vinden. Er zijn talloze voorbeelden op consumentenniveau. Maar ook eerder in de keten komt cocreatie volop...

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.