Onderzoekers VS maken metaal antibacterieel

Beeld: Purdue University

Onderzoekers van Purdue University ontwikkelden een methode om metalen oppervlakten te behandelen met antibacteriële peptiden. De techniek kan gebruikt worden om besmettingen in verschillende processen van voedselverwerking te voorkomen.

Nieuw proces

De onderzoekers bedachten een proces met twee stappen. Eerst zorgen ze ervoor dat een geoxideerd metaal “nanometer-wijde en micrometer-diepe” scheurtjes krijgt. Deze scheurtjes kunnen door onderdompeling gevuld worden met peptiden - een molecuul van een klein aantal aminozuren. De gekozen peptiden hebben een antibacteriële werking. Dit proces heeft als positief neveneffect dat het metaal kleurt. Hierdoor is met het blote oog te zien wanneer het metalen oppervlakte niet langer de peptiden bevat. Bovendien lijken de peptiden na verloop van tijd uit de scheurtjes los te laten, waardoor andere oppervlakten die met het metaal in aanraking komen ook antibacterieel worden. De onderzoekers testten het proces op roestvrij staal en titanium en is volgens hen mogelijk op diverse metalen. De onderzoekers hebben de methode gepatenteerd en zoeken naar partners om de techniek commercieel vatbaar te maken.

Bron: Purdue University

Lees ook
Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.

Matchmaking event koppelt tientallen food-bedrijven en start-ups

Matchmaking event koppelt tientallen food-bedrijven en start-ups

Innovatieplatform Brave New Food noemt het eerste Matchmaking Event een succes. Tientallen start-ups gingen virtuaal aan tafel bij gevestigde food-bedrijven voor 130 matchmaking gesprekken en ruim 400 speeddates.

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.