Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

Vegetarische hamburger_foto Unsplash

Onderzoekers van Wageningen University & Research kunnen met een 3D-geprinte pasta de structuur van reuzel nabootsen. De pasta bestaat uit plantaardige olie en erwtenproteïne. Als volgende stap willen de onderzoekers de smaak perfectioneren, om deze geschikt te maken als basis voor vleesvervangers.

“We waren aan het experimenteren met verschillende structuren en toen kwam de 3D-printer om de hoek kijken. Daarmee is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die we proberen te vervangen”, zegt Dr. Costas Nikiforidis van de Biobased Chemistry & Technology group over het onderzoek op de website van WUR.

De onderzoekers werken samen met de vleesvervangersindustrie om de pasta in productie te nemen als een van de ingrediënten in een plantaardige burger. Het verbeteren van de smaak en de mogelijkheden om vetvezels aan te maken en vitamines toe te voegen worden nog onderzocht.

Een paper over het onderzoek is onlangs gepubliceerd op Advanced Functional Materials.

Lees ook
Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.

Studenten presenteren foodinnovaties voor gezonder, duurzamer en socialer eten

Studenten presenteren foodinnovaties voor gezonder, duurzamer en socialer eten

Op 14 juni organiseerde FICA de zesde editie van het FICA Summer Event in Amsterdam. Tijdens dit event kwamen 15 groepen studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland, bedrijven uit het werkveld, docenten, lectoren, practoren en een jurypanel samen. De afgelopen zes maanden hebben de tweedejaarsstudenten gewerkt aan...

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...