Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Recycling (unsplash)

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen tot zo'n 51%.

Het relatief lage recyclingpercentage is het gevolg van een combinatie van factoren: er is geen aparte recyclingdoelstelling voor drankenkartons in Nederland en bovendien zijn de Nederlandse drankenkartons relatief het meest vervuild, doordat wij t.o.v. andere landen meer yoghurt en vla in karton verpakken, wat het materiaal minder geliefd maakt bij verwerkers.

Verbeterpunten

Komende jaren kan de recycling van drankenkartons verbeterd worden door de sortering van drankenkartons uit PMD en nascheiding-concentraat te verbeteren. Verder is er recent een gespecialiseerd recyclingsbedrijf geopend nabij Keulen, dat het drijvende bijproducten van drankenkarton-recycing (PolyAl genoemd) opwerkt tot mengplastic en aluminium. Daardoor ontstaat er een extra eindproduct naast pulp. Met verwerking van de PolyAl kan een groter deel de drankenkartons gerecycled worden.

Lees meer over het onderzoek en de verbeterpunten op de website van WUR.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Heidy den Besten benoemd tot persoonlijk hoogleraar Ecologie van Voedselpathogenen

Heidy den Besten benoemd tot persoonlijk hoogleraar Ecologie van Voedselpathogenen

Heidy den Besten is benoemd tot persoonlijk hoogleraar Ecologie van Voedselpathogenen, onderdeel van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie. Haar onderzoeksgroep richt zich op het begrijpen en voorspellen van gedrag van voedselpathogenen in ecosystemen. Daarbij integreert zij de vakgebieden microbiologie en wiskunde om gedrag te kwantificeren;...

KIDV viert 10-jarig jubileum met Nationaal Verpakkingsdebat

KIDV viert 10-jarig jubileum met Nationaal Verpakkingsdebat

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) bestaat deze maand tien jaar en viert zijn verjaardag op 25 januari met een Nationaal Verpakkingsdebat. Onder andere staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en oud-politicus Diederik Samsom zijn hierbij aanwezig. “Wij merken dat bij het bedrijfsleven grote behoefte...

KitKat start pilot voor recyclebare papieren verpakkingen

KitKat start pilot voor recyclebare papieren verpakkingen

Nestlé start met het merk KitKat een pilot voor recyclebare papieren verpakkingen in Australië. Het bedrijf gaat de in papier verpakte chocoladerepen produceren in samenwerking met de Australische retailer Coles.