Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Recycling (unsplash)

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen tot zo'n 51%.

Het relatief lage recyclingpercentage is het gevolg van een combinatie van factoren: er is geen aparte recyclingdoelstelling voor drankenkartons in Nederland en bovendien zijn de Nederlandse drankenkartons relatief het meest vervuild, doordat wij t.o.v. andere landen meer yoghurt en vla in karton verpakken, wat het materiaal minder geliefd maakt bij verwerkers.

Verbeterpunten

Komende jaren kan de recycling van drankenkartons verbeterd worden door de sortering van drankenkartons uit PMD en nascheiding-concentraat te verbeteren. Verder is er recent een gespecialiseerd recyclingsbedrijf geopend nabij Keulen, dat het drijvende bijproducten van drankenkarton-recycing (PolyAl genoemd) opwerkt tot mengplastic en aluminium. Daardoor ontstaat er een extra eindproduct naast pulp. Met verwerking van de PolyAl kan een groter deel de drankenkartons gerecycled worden.

Lees meer over het onderzoek en de verbeterpunten op de website van WUR.

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Vanwege een tekort aan grondstoffen en personeel is het landelijk dekkend innamesysteem voor statiegeldblikjes drie maanden niet gereed op 31 december. In plaats daarvan kunnen supermarkten drie maanden later, per 1 april, statiegeldblikjes innemen. Dat meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.