Onderzoeksvragen evaluatie fipronil-crisis

eieren

De onderzoeksopzet voor de evaluatie van de fipronil-affaire is door de ministers Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) naar de Tweede Kamer gestuurd. De onderzoeksopzet beperkt zich tot een vraagstelling op hoofdlijnen. Tot 14 september kan de Tweede Kamer aanvullende vragen stellen.

Eerder werd bekend dat Winnie Sorgdrager het onderzoek gaat leiden. Zij wil het onderzoek op 31 december 2017 afronden. De fipronil-crisis zorgde voor veel (inter)nationale onrust. Dit leidde tot veel vragen over de oorzaken, de afhandeling ervan en het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het onderzoek moet in beeld brengen hoe er gehandeld is en wat er verbeterd kan worden.

Onderzoeksvragen

De volgende vier vragen staan centraal in het onderzoek:

  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in de eierketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?
  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in de toezichtketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?
  • Hoe hebben de verschillende actoren (privaat en publiek) gehandeld in de afhandeling van de crisis?
  • Hoe hebben de verschillende EU landen en de Europese Commissie gehandeld en hoe kan er beter worden afgestemd?

Sorgdrager kan de specifieke vraagstelling aanscherpen. Dit kan gebeuren op basis van de mogelijke kamervragen.

Lees ook:

Dossier Fipronil-affaire

Lees ook
Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Niet zo gek, zo'n labelcheck

Klopt de informatie op een verpakking? Als consument moet je daarop kunnen vertrouwen. Helaas komt het regelmatig voor dat artikelen moeten worden teruggeroepen, omdat de informatie op de verpakking niet klopt.

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)...