‘Ongezond eten is gedragsprobleem’

De Belgische consument wéét over het algemeen wel wat gezond eten is, maar handelt er niet naar, stelt Karin de Ridder, mede-auteur van de recente Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014.

Dat blijkt alleen al uit het feit dat kinderen tussen de 3 en 5 jaar van hun ouders, naast zoetigheden, óók voldoende fruit, brood en aardappelen krijgen. Maar vanaf het moment dat kinderen zelf mogen kiezen, wordt het voedingspatroon onevenwichtig.

Voor de Voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd door  het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), zijn 3200 Belgen tussen 3 en 64 jaar geïnterviewd, meldt Vilt.

Niet gezond en gevarieerd

Een aanzienlijk deel van de Belgen eet niet gezond en gevarieerd genoeg. De bevolking eet minder zichtbare vetten, zoals boter en olie, maar 90 procent van de Belgen eet nog altijd te veel ongezonde vetten zoals die in bereide voedingsmiddelen zitten.

Ook krijgt een groot deel te weinig vitamines en mineralen binnen. Slechts 20 procent van de Belgen haalt de aanbevolen hoeveelheid vitamines B1, B6 en C, foliumzuur en calcium.

Jongeren scoren slecht

Het is volgens het rapport vooral zorgwekkend dat jongeren, die nog in de groei zijn, het zeer slecht doen.

Het nuttigen van meer melkproducten (voor calcium, foliumzuur en vitamines B1 en B6), graanproducten en groenten (voor vitamines B1, B6 en foliumzuur) zou het tekort kunnen verhelpen. Tieners halen maar liefst 40 procent van hun dagelijkse calorie-inname uit zoetigheid en frisdrank.

Maar, benadrukt het WIV, ongezond eten is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, man en vrouw, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.

Beter beschikbaar maken

Volgens De Ridder is dit alleen te doorbreken door gezonde voeding beter beschikbaar te maken, te beginnen bij kinderen en jongeren.

“Haal de frisdrankautomaten uit de scholen en schenk er alleen melk en water. En zet thuis bessen op tafel, niet alleen appels en peren. Die moeten kinderen eerst schillen, waardoor ze geneigd zijn om toch weer naar de koekjeskast te gaan.”

Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, bevestigen de resultaten de noodzaak om verder in te zetten op het Convenant Evenwichtige Voeding.

Bekijk de Voedselconsumptiepeiling 2014

Lees ook:

Lees ook
Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Animatie over de gezondheidseffecten van koffie

Het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid heeft een animatie gemaakt om een aantal belangrijke gezondheidseffecten van het drinken van koffie op een rijtje te zetten.