‘Ongezond eten is gedragsprobleem’

De Belgische consument wéét over het algemeen wel wat gezond eten is, maar handelt er niet naar, stelt Karin de Ridder, mede-auteur van de recente Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014.

Dat blijkt alleen al uit het feit dat kinderen tussen de 3 en 5 jaar van hun ouders, naast zoetigheden, óók voldoende fruit, brood en aardappelen krijgen. Maar vanaf het moment dat kinderen zelf mogen kiezen, wordt het voedingspatroon onevenwichtig.

Voor de Voedselconsumptiepeiling, uitgevoerd door  het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), zijn 3200 Belgen tussen 3 en 64 jaar geïnterviewd, meldt Vilt.

Niet gezond en gevarieerd

Een aanzienlijk deel van de Belgen eet niet gezond en gevarieerd genoeg. De bevolking eet minder zichtbare vetten, zoals boter en olie, maar 90 procent van de Belgen eet nog altijd te veel ongezonde vetten zoals die in bereide voedingsmiddelen zitten.

Ook krijgt een groot deel te weinig vitamines en mineralen binnen. Slechts 20 procent van de Belgen haalt de aanbevolen hoeveelheid vitamines B1, B6 en C, foliumzuur en calcium.

Jongeren scoren slecht

Het is volgens het rapport vooral zorgwekkend dat jongeren, die nog in de groei zijn, het zeer slecht doen.

Het nuttigen van meer melkproducten (voor calcium, foliumzuur en vitamines B1 en B6), graanproducten en groenten (voor vitamines B1, B6 en foliumzuur) zou het tekort kunnen verhelpen. Tieners halen maar liefst 40 procent van hun dagelijkse calorie-inname uit zoetigheid en frisdrank.

Maar, benadrukt het WIV, ongezond eten is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, man en vrouw, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.

Beter beschikbaar maken

Volgens De Ridder is dit alleen te doorbreken door gezonde voeding beter beschikbaar te maken, te beginnen bij kinderen en jongeren.

“Haal de frisdrankautomaten uit de scholen en schenk er alleen melk en water. En zet thuis bessen op tafel, niet alleen appels en peren. Die moeten kinderen eerst schillen, waardoor ze geneigd zijn om toch weer naar de koekjeskast te gaan.”

Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, bevestigen de resultaten de noodzaak om verder in te zetten op het Convenant Evenwichtige Voeding.

Bekijk de Voedselconsumptiepeiling 2014

Lees ook:

Lees ook
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label ook op voedingsproducten in de Nederlandse schappen.

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.