Online Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten

Ontbijtmeter

Gezond ontbijten is belangrijk. Zeker voor kinderen. Om kinderen een gezonde start van de dag te leren ontwikkelde Wageningen University & Research in samenwerking met het Nationaal Schoolontbijt en Kenmerk Educatief een online Ontbijtmeter. Deze lesmethode geeft kinderen individueel feedback over hun ontbijtgedrag.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek dat ontbijteducatie het kennisniveau van kinderen verhoogt en de kwaliteit van het ontbijt verbetert. In dit onderzoek, uitgevoerd in 2016 binnen de Publiek Private Samenwerking ‘Hoe ontbijt jij?’, is onder 267 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 in Rotterdam, Tilburg en Arnhem ook onderzocht welke lesmethode het beste werkt om het ontbijtgedrag van leerlingen te verbeteren. In totaal zijn drie verschillende lesmethoden getoetst. Ten eerste een traditionele, klassikale les met een centrale presentatie en opdrachten. Daarnaast een lesmethode met filmpjes van bekende rolmodellen die uitleg geven over gezond ontbijten. En tenslotte een aanpak waarbij kinderen hun eigen ontbijt invullen en daar individuele feedback op krijgen.

Individuele feedback

De kinderen boekten bij de individuele feedbackmethode de grootste vooruitgang in hun kennis over een gezond ontbijt en in hun ontbijtgedrag. Deze lesmethode is vertaald naar een online beschikbare ontbijtmeter. Kinderen ontdekken met de Ontbijtmeter hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze de kwaliteit kunnen verbeteren. Ze vullen zelf hun ontbijt van die dag in. Bij de gemaakte keuzes krijgen ze steeds een TOP: wat gaat er goed? en een TIP: wat kan er beter? De Ontbijtmeter helpt kinderen om praktische stappen te zetten naar een beter ontbijt. Voor de lagere groepen is er een eenvoudige versie van de Ontbijtmeter ontwikkeld.

De Ontbijtmeter

De Ontbijtmeter is toegevoegd aan het lesmateriaal van het Nationaal Schoolontbijt en het lespakket Lekker Fit!, een door Gezonde School erkende methode. De Ontbijtmeter is door kinderen op school en thuis op desktop en tablet te gebruiken. De Ontbijtmeter is ontwikkeld binnen de PPS Basisvoedingsmiddelen; een meerjarige publiek-private samenwerking met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.

Lees ook
Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.