Online Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten

Ontbijtmeter

Gezond ontbijten is belangrijk. Zeker voor kinderen. Om kinderen een gezonde start van de dag te leren ontwikkelde Wageningen University & Research in samenwerking met het Nationaal Schoolontbijt en Kenmerk Educatief een online Ontbijtmeter. Deze lesmethode geeft kinderen individueel feedback over hun ontbijtgedrag.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek dat ontbijteducatie het kennisniveau van kinderen verhoogt en de kwaliteit van het ontbijt verbetert. In dit onderzoek, uitgevoerd in 2016 binnen de Publiek Private Samenwerking ‘Hoe ontbijt jij?’, is onder 267 basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 in Rotterdam, Tilburg en Arnhem ook onderzocht welke lesmethode het beste werkt om het ontbijtgedrag van leerlingen te verbeteren. In totaal zijn drie verschillende lesmethoden getoetst. Ten eerste een traditionele, klassikale les met een centrale presentatie en opdrachten. Daarnaast een lesmethode met filmpjes van bekende rolmodellen die uitleg geven over gezond ontbijten. En tenslotte een aanpak waarbij kinderen hun eigen ontbijt invullen en daar individuele feedback op krijgen.

Individuele feedback

De kinderen boekten bij de individuele feedbackmethode de grootste vooruitgang in hun kennis over een gezond ontbijt en in hun ontbijtgedrag. Deze lesmethode is vertaald naar een online beschikbare ontbijtmeter. Kinderen ontdekken met de Ontbijtmeter hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze de kwaliteit kunnen verbeteren. Ze vullen zelf hun ontbijt van die dag in. Bij de gemaakte keuzes krijgen ze steeds een TOP: wat gaat er goed? en een TIP: wat kan er beter? De Ontbijtmeter helpt kinderen om praktische stappen te zetten naar een beter ontbijt. Voor de lagere groepen is er een eenvoudige versie van de Ontbijtmeter ontwikkeld.

De Ontbijtmeter

De Ontbijtmeter is toegevoegd aan het lesmateriaal van het Nationaal Schoolontbijt en het lespakket Lekker Fit!, een door Gezonde School erkende methode. De Ontbijtmeter is door kinderen op school en thuis op desktop en tablet te gebruiken. De Ontbijtmeter is ontwikkeld binnen de PPS Basisvoedingsmiddelen; een meerjarige publiek-private samenwerking met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.

Lees ook
Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Geen geld voor megaproject FoodSwitch Wageningen UR

Het FoodSwitch-voorstel van Wageningen UR zou zich gaan richten op persoonlijk uitgebalanceerde voeding, de hoogste efficiency bij het gebruik van eiwitten, circulariteit in voedselketens in combinatie met biotechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica.