Onverpakte groente en fruit in het schap van Albert Heijn

Paprika

Vanaf komende week liggen diverse agf-producten zonder plastic verpakking in de schappen bij Albert Heijn. De supermarktketen doet een test van vijf weken om te zien wat er gebeurt met de kwaliteit en houdbaarheid van de producten.

Albert Heijn maakt in ruim 100 winkels al gebruik van de ‘dry misting’ techniek: een verneveling waardoor groente en fruit langer vers blijven. De supermarktketen gaat nu kijken of met deze techniek de houdbaarheid van de producten intact blijft wanneer ze zonder plastic in het schap liggen.

De producten die meedoen aan de test zijn zowel biologische als niet-biologische producten zoals bospeen, cherry tomaten, verspakketten, slasoorten, broccoli, bleekselderij, sinaasappelen, peren, appels en mango. Producten die zijn uitgesloten van de test zijn aardappelen, uien, kruiden, groentegemak, gekoelde groenten en gekoeld fruit.

Individueel verpakt

Plasticbesparing staat al een tijdje op de agenda van Albert Heijn. In 2018 kondigde de supermarktketen aan dat ze het percentage verpakkingsmateriaal met 25% willen terugdringen in 2025. Eerder deze week kwam AH al met een verklaring voor hun individueel in plastic verpakte paprika’s, die voor ophef hadden gezorgd. Die verpakking is nodig omdat de producten uit Spanje komen en de paprika’s ‘wat zwakker zijn dan normaal’.

Lees ook
Albert Heijn start met Nutri-Score

Albert Heijn start met Nutri-Score

Vanaf deze zomer vinden online klanten op alle huismerk-producten van Albert Heijn in de webwinkel ah.nl het Nutri-Score-logo. Albert Heijn wacht niet langer tot de overheid besluit over een voedselkeuzelogo maar gaat zelf aan de slag om de consument te helpen de gezonde keus te maken.

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat. Plastic heeft een groot imagoprobleem. 66% van de consumenten zegt minder plastic in verpakkingen te willen (IRI European Shopper Study). En de industrie komt hen tegemoet: in het...

Onderzoekers ontwerpen 100% recyclebare plasticsoort

Onderzoekers ontwerpen 100% recyclebare plasticsoort

Onderzoekers zijn er in geslaagd een 100% recyclebaar plastic te maken, schrijft ScienceDaily. De nieuwe plasticsoort heet PDK (polydiketoenamine) en is ‘oneindig’ recyclebaar. Micha van Rumpt - Foodlog Plastic bestaat uit polymeren (grote koolstofmoleculen) die weer zijn opgebouwd uit monomeren. Aan plastic worden chemicaliën...