Onverpakte groente en fruit in het schap van Albert Heijn

Paprika

Vanaf komende week liggen diverse agf-producten zonder plastic verpakking in de schappen bij Albert Heijn. De supermarktketen doet een test van vijf weken om te zien wat er gebeurt met de kwaliteit en houdbaarheid van de producten.

Albert Heijn maakt in ruim 100 winkels al gebruik van de ‘dry misting’ techniek: een verneveling waardoor groente en fruit langer vers blijven. De supermarktketen gaat nu kijken of met deze techniek de houdbaarheid van de producten intact blijft wanneer ze zonder plastic in het schap liggen.

De producten die meedoen aan de test zijn zowel biologische als niet-biologische producten zoals bospeen, cherry tomaten, verspakketten, slasoorten, broccoli, bleekselderij, sinaasappelen, peren, appels en mango. Producten die zijn uitgesloten van de test zijn aardappelen, uien, kruiden, groentegemak, gekoelde groenten en gekoeld fruit.

Individueel verpakt

Plasticbesparing staat al een tijdje op de agenda van Albert Heijn. In 2018 kondigde de supermarktketen aan dat ze het percentage verpakkingsmateriaal met 25% willen terugdringen in 2025. Eerder deze week kwam AH al met een verklaring voor hun individueel in plastic verpakte paprika’s, die voor ophef hadden gezorgd. Die verpakking is nodig omdat de producten uit Spanje komen en de paprika’s ‘wat zwakker zijn dan normaal’.

Lees ook
Hooi als basis voor plastic

Hooi als basis voor plastic

Gras. Een van de makkelijkste gewassen, dat meermaals per jaar te oogsten is. Maar wat moet je met al dat gras, of hooi? Er is meer dan genoeg hooi om de veestapel te voeden. De rest wordt verbrand als biomassa. De Hanzehogeschool onderzoekt een duurzamer toepassing voor hooi: als grondstof voor biobased plastic.

Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en hogescholen en universiteiten ontwikkelde twee veelbelovende methoden om plastic te recyclen. TNO slaagde erin kleine proeven in om lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden. Chemiebedrijf DOW ontdekte de mogelijkheden van meerlaagse folies die uit hetzelfde soort polymeer bestonden.

Veiligheidswaarschuwing voor bepaalde tomatensauzen Jumbo en Albert Heijn

Veiligheidswaarschuwing voor bepaalde tomatensauzen Jumbo en Albert Heijn

De Jumbo en Albert Heijn hebben een terugroepactie voor een tomatensaus die mogelijk kleine metalen deeltjes bevat. Bij de Albert Heijn gaat het om een tomatensaus bij een Tante Fanny pizzapakket, bij de Jumbo zit de saus bij de eigen merk Pizzakit.