Oogstvooruitzicht Koopmans Meel 2017

25 juli 2017

In het voorjaar was het erg droog. Dit baarde de graanboeren in het Noordwesten van Europa zorgen. Er viel net op tijd regen, maar nieuwe droge en warme periodes volgden snel. Dit heeft gevolgen voor de oogst van 2017. Volgens Koopmans Meel zijn de verwachtingen voor de eiwitgehaltes goed, maar kunnen de hectolitergewichten wel eens achter blijven.

Oogst

In Frankrijk is de oogst voor ongeveer 65 procent klaar. Alleen de akkers in het noorden en noordoosten (Moezel) moeten nog gedorst worden. Koopmans Meel verwacht dat in week 31 de eerste Franse tarwe uit de oogst van 2017 in Leeuwarden aankomt.

De week erna verwacht Koopmans Meel de eerste Nederlandse tarwe. Er zijn in ons land al wel enkele akkers geoogst, maar dit is nog niet representatief voor de rest van het land.

In Duitsland zijn de boeren nog bezig met de gerstoogst. Ze verwachten dat ze na het laatste weekend van juli volop met de tarwe aan de slag kunnen. Hiervoor is een periode van droog weer noodzakelijk zodat de tarwe voldoende kan afrijpen en drogen. In week 33 verwacht Koopmans de eerste nieuwe Duitse broodtarwe. De roggeoogst komt in Duitsland slechts mondjesmaat op gang.

Kwaliteitsanalyses

Koopmans Meel probeert op duurzame wijze zoveel mogelijk uit de graankorrel te halen. Het bedrijf streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. Daarom wordt het graan dagelijks geanalyseerd. Over kwaliteitsparameters, zoals valgetallen, wateropname en bakkwaliteit, van de nieuwe oogst doet Koopmans Meel nog geen uitspreken. Dit gebeurt als de eerste monsters uit de belangrijkste tarwegebieden in Duitsland binnen en volledig geanalyseerd zijn.

   

Altijd op de hoogte blijven?