Recall gerookte vis Aldi vanwege Listeria

Aldi voert een recall uit van gerookte regenboogforel van de firma H. van Wijnen B.V. Daar is Listeria monocytogenes in aangetroffen. Vorige week haalde Jumbo al zalm met dezelfde bacterie terug.

De recall van Aldi betreft de gerookte regenboogforel in de smaken naturel  van 1,89 euro, peper van 1,85 euro en knoflook van eveneens 1,85 euro. Consumenten wordt verzocht de producten niet te eten maar terug te brengen naar de winkel, ook als de verpakkingen al geopend zijn.

Van Wijnen stelt op de website de recall van Aldi te ondersteunen. "Zowel de producent in Turkije als H. van Wijnen werken mee aan de recall. Die werd meteen uitgezet nadat vandaag [15 februari 2016] een heranalyse de aanwezigheid van listeria op deze forelproducten bevestigde."

De recall van vorige week had naast Jumbo ook betrekking op Bunting in Duitsland. Bovendien werd uit voorzorg bij een derde afnemer een partij geblokkeerd, blijkt uit informatie van Van Wijnen. Mogelijk betreft dat een afnemer in België. Op 15 februari is in het Europese waarschuwingssysteem ook een melding gedaan van met Listeria besmette gravad lax. De gemarineerde zalm is naast Nederland ook gedistribueerd in Canada.

Veertig waarschuwingen

Omroep Gelderland berichtte eerder deze maand dat de NVWA in de periode januari en oktober 2014 67 monsters van Van Wijnen onderzocht waarvan er twaalf besmet bleken met Listeria. De onderneming zelf bleek in die periode geen enkele keer Listeria te hebben geconstateerd. De door de NVWA gemeten Listeria bleef volgens het bedrijf overigens wel binnen de norm.

Van Wijnen kreeg volgens Omroep Gelderland tussen 2008 en 2016 in totaal veertig waarschuwingen van de inspectie. Dertig daarvan waren voor achterstallig onderhoud, zoals schimmelgroei, afbladderende verf, roest en vuil.

Foppen

De situatie roept herinneringen op aan zalmrokerij Foppen, dat onder verscherpt toezicht van de NVWA staat. Bij Foppen zijn diverse keren tekortkomingen geconstateerd. In 2012 stierven zeker vier mensen door het eten van met Salmonella besmette zalm.

Lees ook: 

 
Meer over
Lees ook
Op zoek naar antwoorden

Op zoek naar antwoorden

Een producent van plantaardige gekoelde kant-en-klaar-producten nam eind 2019 contact op met Eurofins Food, Feed, Water Benelux. De producent vond een grote spreiding in analyseresultaten op het gebied van potentiële listeria-uitgroei in zijn product.

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.

Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...