Ook WUR gebruikte DEGA 16 in stallen voor kiponderzoek

pluimvee

Ook kippen in Nederlandse onderzoeksinstituten blijken besmet met fipronil afkomstig uit het middel DEGA 16 van Chickfriend. Het gaat onder meer om dieren in stallen voor onderzoeksdoeleinden van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit (WUR). Ook het onderzoekscentrum van Schothorst Feed Research uit Lelystad maakte gebruik van DEGA 16 voor de bestrijding van bloedluis.

Zowel de WUR als Schothorst zeggen navraag te hebben gedaan naar de receptuur van het gebruikte middel. Daaruit bleek niet dat er sprake was van een illegaal middel. Niettemin zei het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) onlangs dat het middel verboden is.

Boerderij meldt dat Wageningen Universiteit aanvankelijk sceptisch was over de werkzaamheid van alleen etherische oliën ter bestrijding van bloedluis bij kippen. Om er zeker van te zijn dat medewerkers van de universiteit geen risico zouden lopen, is de receptuur extra kritisch bekeken. Toch is het een feit dat het middel niet was toegelaten maar niettemin, net als door boeren, door de universiteit is ingezet tegen bloedluis.

Lees ook
Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge

In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. Ze bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.