Ook WUR gebruikte DEGA 16 in stallen voor kiponderzoek

7 september 2017

Ook kippen in Nederlandse onderzoeksinstituten blijken besmet met fipronil afkomstig uit het middel DEGA 16 van Chickfriend. Het gaat onder meer om dieren in stallen voor onderzoeksdoeleinden van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit (WUR). Ook het onderzoekscentrum van Schothorst Feed Research uit Lelystad maakte gebruik van DEGA 16 voor de bestrijding van bloedluis.

Zowel de WUR als Schothorst zeggen navraag te hebben gedaan naar de receptuur van het gebruikte middel. Daaruit bleek niet dat er sprake was van een illegaal middel. Niettemin zei het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) onlangs dat het middel verboden is.

Boerderij meldt dat Wageningen Universiteit aanvankelijk sceptisch was over de werkzaamheid van alleen etherische oliën ter bestrijding van bloedluis bij kippen. Om er zeker van te zijn dat medewerkers van de universiteit geen risico zouden lopen, is de receptuur extra kritisch bekeken. Toch is het een feit dat het middel niet was toegelaten maar niettemin, net als door boeren, door de universiteit is ingezet tegen bloedluis.

Altijd op de hoogte blijven?