Ook ziekenhuizen New York op gezonde toer

NEW YORK - Burgemeester Michael Bloomberg van New York gaat nu de ongezonde menu’s in ziekenhuiskantines van de stad aanpakken. Niet alleen openbare, maar ook veel private ziekenhuizen doen mee aan het initiatief.

Eerder deze maand verbood New York fastfoodrestaurantjes en bioscopen al om frisdranken in het populaire emmerformaat te verkopen.

In de deelnemende ziekenhuizen zijn binnen nu en enkele maanden snacks taboe. "Als er ergens niet zou moeten worden gerookt en gezond zou moeten worden gegeten, dan is het toch in ziekenhuizen", legde de burgemeester uit.

De afgelopen jaren hadden 15 openbare ziekenhuizen in de stad het aantal calorieën in de maaltijden van patiënten al teruggebracht. Ook was de verkoop van snacks en suikerhoudende dranken in automaten al aan banden gelegd. Nu zijn de ziekenhuisrestaurants aan de beurt.

Groene salade wordt een verplicht onderdeel van iedere maaltijd, en alleen gezonde hapjes krijgen een plek bij de ingang van het ziekenhuisrestaurant.

Zoete en vette producten moeten van het menu af en minimaal de helft van alle broodjes en salades dient geproduceerd te zijn of geserveerd te worden met volkorengranen. Ook moeten er halve sandwiches worden geserveerd.

Niet iedereen is enthousiast over de plannen van Bloomberg. Critici zeggen dat de burgemeester toegaat naar een betuttelende 'kindermeisjesstaat'. Sommige patiënten stellen zelf snacks mee te nemen, omdat ze deze - zeker als ze zenuwachtig zijn - niet kunnen missen.

Veel ziekenhuizen doen vrijwillig mee aan het initiatief van Bloomberg. Zij vinden het juist schijnheilig om patiënten, die vaak kampen met overgewicht en daaraan verboden gezondheidsproblemen, ongezond voedsel voor te schotelen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement