Oorzaak brand FrieslandCampina Gerkesklooster nog onbekend

brand Gerkesklooster

De oorzaak van de brand die  het kaaspakhuis van FrieslandCampina in Gerkesklooster heeft verwoest is nog niet bekend. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

De brand ontstond dinsdagochtend 29 juli rond 7.45 uur. Pas vrijdagmiddag om 14.30 uur heeft de brandweer het terrein van FrieslandCampina in Gerkesklooster verlaten, na bijna 80 uur blussen. Donderdag 31 juli werd begonnen met de sloop van het kaaspakhuis om bij de laatste brandhaarden te kunnen komen.

De brand legde niet alleen het kaaspakhuis in de as, maar bracht ook zware schade toe aan het pekellokaal. De kaasmakerij lijkt redelijk intact te zijn gebleven. Wel is er sprake van rook- en roetschade en moeten de installaties worden schoongemaakt en getest. De voorfabriek (eerste bewerking van de melk) en de poedertoren zijn niet door brand aangetast, maar ook daar moeten reinigingswerkzaamheden worden uitgevoerd en dienen de installaties te worden getest.

Herstelwerkzaamheden

"Medewerkers van FrieslandCampina in Gerkesklooster en gespecialiseerde bedrijven zijn begonnen met het verwijderen van melk- en productresten uit de verschillende afdelingen zoals de voorfabriek, kaasmakerij, pekellokaal en de melkpoedertoren. Deze productresten worden afgevoerd en vergist. Inmiddels is ook begonnen met schoonmaak en herstelwerkzaamheden", aldus FrieslandCampina. Die werkzaamheden gaan enkele weken in beslag nemen. Wanneer de eerste productie weer kan draaien, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Kaaspakhuis FrieslandCampina verloren, kaasmakerij gespaard (31 juli 2014)

Brand bij FrieslandCampina Cheese Gerkesklooster (29 juli 2014)

Lees ook
FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina breidt lactoferrineproductie flink uit

FrieslandCampina ingredients gaat de productie van lactoferrine uitbreiden van 10 naar 70 ton. Het bedrijf wil een strategische groei mogelijk maken in de segmenten ‘Early life nutrition’ en ‘Adult Nutrition’. FrieslandCampina wordt hiermee wereldwijd de grootste producent.

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel. Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal...