Oost-Nederland voorop in de eiwittransitie

Food Valley NL

De provincies Gelderland en Overijssel starten The Protein Cluster. Een katalysator voor ondernemers in de plantaardige eiwitketen die inzetten op de duurzaam-commerciële potentie en internationalisering van ‘groene’ eiwitten. Met de unieke krachtenbundeling geven de provincies invulling aan hun circulaire en economische ambities. Op 11 oktober wordt het cluster gelanceerd tijdens de Food Valley Summit Green Proteins in Ede.

The Protein Cluster

Oost-Nederland telt al meer dan 60 bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen die zich onderscheiden op het gebied van eiwittransitie, de overgang naar een voedingsschema met meer plantaardige eiwitten. Hester Maij, gedeputeerde Agro & Food van Overijssel: "De consument vraagt om gezond en duurzaam geproduceerd voeding. Plantaardige eiwitten worden in dat verband steeds belangrijker. Naast The Protein Cluster gaat Overijssel ook binnen haar eigen Agro & Food programma nadrukkelijker productie, verwerking en toepassing van plantaardige eiwitten stimuleren."

The Protein Cluster (TPC) gaat zich profileren als hét internationale centrum voor organisaties en bedrijven die hun kansen in de groene eiwitketen willen verzilveren. De export van in Nederland ontwikkelde ‘groene eiwit’ ingrediënten, producten, concepten, kennis en technieken staat centraal. Hiertoe wordt het internationale netwerk van Food Valley NL ingezet.

Gezond lokaal plantaardig eiwitklimaat

Daarnaast zetten de provincies in op een gezond lokaal plantaardig eiwitklimaat. Ketenbrede ondersteuning staat hierbij centraal. Van teeltstimulering van plantaardige eiwitgewassen zoals soja en veldbonen tot de productie van plantaardige consumentenproducten. Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland: “Plantaardige eiwitten zijn het voedsel van de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat wij over tien jaar meer plantaardige dan dierlijke eiwitten eten. Goed voor het milieu, goed voor de economie. The Protein Cluster geeft deze ontwikkeling de versnelling die het nodig heeft."

The Protein Cluster is een samenwerking van de provincies Gelderland en Overijssel, Food Valley NL en Oost NL. Food Valley NL gaat de organisatie verzorgen.

Food Valley Summit Green Proteins

Tijdens de Food Valley Summit Green Proteins op 11 oktober in Ede wordt TPC officieel gelanceerd. Nationaal en internationaal aansprekende sprekers delen hun ondernemerservaringen, jonge bedrijven presenteren er hun eiwitproposities aan het internationale publiek. Food designer Katja Gruijters biedt het publiek gelegenheid de door haar ontwikkelde green protein bites, gemaakt met plantaardige eiwitten van Gelderse en Overijsselse bedrijven, te proeven.

Lees ook:

     
Lees ook
Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Foodvalley NL heeft een overzicht gepubliceerd van Nederlandse faciliteiten voor het testen en opschalen van ingrediënten, halffabrikaten of eindproducten met plantaardige ingrediënten. Deze Protein Facility Map is bedoeld als hulpmiddel voor bedrijven die deze faciliteiten zelf niet hebben maar wel willen innoveren op dit gebied.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.

Schouten Europe verandert GoodBite in Schouten voor foodservice en food industrie

Schouten Europe verandert GoodBite in Schouten voor foodservice en food industrie

Vanaf begin 2020 verandert het Nederlandse familiebedrijf Schouten Europe B.V. de naam GoodBite in Schouten voor de foodservice en foodindustrie. In de retail blijft Schouten haar producten leveren onder de merknaam GoodBite.