Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

salade-groente-gezond-pixabay

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.

Het platform moet een alternatief zijn voor de wildgroei aan voedingshypes, gezondheidsclaims en kookboeken. De Vlaamse overheid wil zo betrouwbare informatie voor iedereen toegankelijk maken. De recepten passen binnen de principes van de omgekeerde voedingsdriehoek, de Vlaamse schijf van vijf. Volgens de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke, was er na de invoering van de voedingsdriehoek in 2017 vanuit consumenten en professionals veel vraag naar recepten. “Een betrouwbare, onafhankelijke bron ontbrak tot nu toe,” aldus Beke.

Vanuit het Vlaams Parlement klinkt kritiek. “Anno 2020 belastinggeld in een online kookboek van de overheid steken: dat is niet meer te verantwoorden”. De overheid investeert dat geld beter in haar kerntaken. “We moeten als overheid het geld geven aan dingen die er echt toe doen, in plaats van pleziertjes waar er al alternatieven zat voor zijn.” De kwestie ligt gevoelig omdat het Departement welzijn eerder onder vuur kwam te liggen vanwege besparingen, schrijft de Standaard.

Het Voedingscentrum hielp Gezond leven met de ontwikkeling van de app. De in 2018 geïntroduceerde receptenapp 'Slim Koken' van het Voedingscentrum diende de Vlamingen tot voorbeeld. "In Nederland werd de receptenapp hieraan verbonden al 100.000 keer gedownload", aldus Gezond Leven. Dat succes willen ze in Vlaanderen ook bereiken.

Foodlog

Lees ook
Belgen kopen steeds vaker voedsel over de grens

Belgen kopen steeds vaker voedsel over de grens

De Belgische levensmiddelensector vertegenwoordigd door de Fevia, de brancheorganisatie van levensmiddelenfabrikanten, maakt zich zorgen. Voor het eerst in tien jaar blijken de omzet en investeringen van voedselfabrikanten terug te lopen.

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

FNLI: ‘Geen oorzakelijk verband tussen sterke bewerking en gewichtstoename’

Een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall publiceerde deze maand een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zou de oorzaak zijn van de gewichtstoename onder de bevolking. EVMI vroeg de FNLI om een reactie. De branchevereniging erkent de resultaten, maar wil wel het een en ander nuanceren. ‘De titel van het...

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Vorige week publiceerde een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zorgt voor een hogere calorie-intake. Het zou een verklaring zijn voor de obesitas-epidemie die woedt sinds de opmars van industrieel voedsel. We lichten het onderzoek kort uit. Veel wetenschappers...