Opnieuw aanhoudingen etikettenfraude Nutrilon

waarschuwing nutrilon

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft dinsdag 10 november drie verdachten aangehouden op verdenking van etikettenfraude bij Nutrilon-babymelkpoeder.

De drie mannen uit Zuid-Holland hadden vervalste etiketten aangebracht op blikken babymelkpoeder. Daardoor leek het alsof de voeding geschikt was voor baby's met een koemelkallergie, terwijl dat niet zo was. De blikken verkochten zij onder meer aan handelaren die de voeding naar China exporteren. De verdachten zijn in verzekering gesteld voor verhoor.

In juni ontdekte een handelaar vervalste etiketten op metalen blikken babyvoeding. Volgens de nagemaakte etiketten bevatten de blikken Nutrilon Pepti 2, een dieetvoeding voor baby's met een koemelkallergie. Maar in werkelijkheid zat er een voeding in die wel degelijk melkeiwitten bevatte. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk drinken, kunnen ze een ernstige allergische reactie krijgen. Fabrikant Nutricia waarschuwde in juni via de media voor de blikken met vervalste etiketten.

In juni had de politie in de zaak al twee verdachten gearresteerd.

Onderzoek

De NVWA-IOD heeft onder leiding van het Functioneel Parket uitgebreid onderzoek gedaan naar deze fraude. Bij verschillende doorzoekingen hebben de rechercheurs onder meer administratie en digitaal materiaal in beslag genomen.

Export

De verdachten richtten zich op handelaren die babymelkpoeder naar China exporteren. Volgens de NVWA verkochten zij de voeding met nagemaakte etiketten rechtstreeks aan die handelaren en via een Nederlandse verkoopsite. "Het is daarom niet helemaal uit te sluiten dat ook Nederlandse particulieren deze blikken hebben gekocht", stelt de NVWA.

De NVWA heeft geen meldingen gekregen over kinderen die ziek zijn geworden van deze voeding. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er nu nog blikken met vervalste etiketten te koop worden aangeboden.

Lees ook:

Verdachten vervalsen Nutrilon-etiket opgepakt (17 juni 2015)