Opnieuw aflatoxine in Nederlandse melk

koe315

ZOETERMEER - Opnieuw heeft de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) melk met een te hoog gehalte aan aflatoxine aangetoond, bij 2 Nederlandse melkveehouders. Het aantal gevallen in Nederland komt daarmee op 4.

Dat meldt de NVWA. Volgens de NOS gaat het om 2 nieuwe gevallen. De levering van de boerderijmelk van de betrokken bedrijven aan de melkverwerkende industrie is direct stopgezet. Er is volgens de NZO geen melk met aflatoxine in de winkels terechtgekomen.

De NVWA is onmiddellijk een onderzoek gestart naar de bron van de besmetting, om een verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen.

Dezelfde diervoederleverancier

Beide bedrijven hebben diervoeder ontvangen van dezelfde leverancier. Deze leverancier is op de hoogte gesteld, omdat diervoeder zeer waarschijnlijk de bron is van de contaminatie. De runderen op de 2 melkbedrijven krijgen nu ander diervoeder.

De besmetting bij de eerste 2 bedrijven, zo'n 6 weken geleden, werd eerder deze week bekend. Zij mogen inmiddels al weer melk produceren. 

De NZO heeft de controles op aflatoxine in melk verscherpt nadat duidelijk werd dat er besmette maïs uit Servië in veevoer in Nederland was terechtgekomen.

De zuivelorganisatie garandeert dat alle producten die op de markt komen aan de wettelijke eisen voldoen.

Lees ook: