Opnieuw veel Listeria-meldingen in RASFF

Het aantal meldingen van Listeria in het Europese waarschuwingssysteem RASFF was vorig jaar opnieuw hoog. Dat staat in een analyse in EVMI 1 van februari 2016.

In 2015 waren er 19 meldingen van producten met de gevaarlijke bacterie Listeria monocytogenes die op de Nederlandse voedingsmiddelenmarkt zijn terechtgekomen. Dat is er één minder dan in 2014.

Twee keer is Listeria gedetecteerd in enoki-paddenstoelen uit Zuid-Korea – in 2014 gebeurde dat ook al drie keer. Ook in vleesspiesjes uit Nederland, maar verpakt in Duitsland, werd het pathogeen aangetroffen, net als in Franse worstjes en spiesjes met varkensvlees uit Roemenië en spiesjes met pluimveevlees uit hetzelfde land. In één Listeria-geval ging het om de combinatie van kaas met bacon afkomstig uit Spanje.

Zuivel

Zuivelproducten zijn berucht voor het risico op Listeria. Maar liefst acht grensoverschrijdende incidenten waren er met (rauwmelkse) kaas uit Frankrijk, gemaakt van koe- en schapenmelk. De overige Listeria-besmettingen hadden betrekking op inktvissalade uit de VS en sesampasta uit Turkije.

Gerookte vis is eveneens een bekende bron van Listeria-infecties. In 2014 waren er vijf meldingen over Listeria in gerookte zalm of forel die op de Nederlandse markt waren terechtgekomen. Opvallend is dan ook dat in 2015 helemaal niet gewaarschuwd werd over Listeria in gerookte vis.

Salmonella

Het aantal meldingen over Salmonella dat ook betrekking had op de Nederlandse markt steeg van 35 in 2014 naar 42 in 2015. Categorieën waarin de bacterie veel werd aangetroffen zijn: pluimveevlees (zestien keer), vlees en vleesproducten anders dan pluimveevlees (acht keer) en kruiden en specerijen (acht keer). In maar liefst vier van de gevallen werd ook Listeria aangetroffen.

Het totale aantal waarschuwingen over onveilige producten die ook in Nederland werden gedistribueerd nam flink af van 237 in 2014 naar 207 in 2015.

 
  • Lees ook:
  • RASFF: meer meldingen over Listeria (10 februari 2015) Premium 

       
    Lees ook
    Nieuwe PCR-methode BacGene voor Eurofins Wijhe geaccrediteerd

    Nieuwe PCR-methode BacGene voor Eurofins Wijhe geaccrediteerd

    Ieder etmaal telt bij vrijgaveprocedures Het laboratorium van Eurofins Food & Feed Testing Netherlands in Wijhe is als eerste laboratorium in Nederland bevoegd om analyses van Salmonella en Listeria door middel van de door Eurofins zelf ontwikkelde PCR-analyse BacGene onder accreditatie te mogen uitvoeren. Ook de locatie Heerenveen en de satellietlabs...

    Mogelijk Listeria bacterie in Klooster palingfilet

    Mogelijk Listeria bacterie in Klooster palingfilet

    Nettorama en Vishandel Klooster BV roepen uit voorzorg Klooster palingfilet 50 gram met houdbaarheidsdatum 01-06-2018 en code 1814402 terug. In het product zit mogelijk de Listeria bacterie. Consumptie kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Listeria bacterie Listeria bacteriën komen overal in de natuur voor. Eén soort, Listeria monocytogenes kan...

    Listeria bacterie aangetroffen in tartaar

    Listeria bacterie aangetroffen in tartaar

    Bij de supermarkten Dirk van den Broek en Dekamarkt is de listeria bacterie aangetroffen in de tartaar. Beide supermarkten halen de producten terug en roepen klanten op om het product niet te consumeren. Consumptie kan een gevaar vormen voor de gezondheid, met name bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Dirk van den...