Oprichters Vegetarische Slager stappen over op zuivelvervangers

lab-gent-those-vegan-cowboys

Foto: Laboratorium in Gent (Those Vegan Cowboys)

Jaap Korteweg en Niko Koffeman zijn een nieuw bedrijf gestart: Those Vegan Cowboys. De oprichters van het bekende merk De Vegetarische Slager willen zich met hun nieuwe bedrijf richten op de ontwikkeling van plantaardige zuivelvervangers – zoals vegan kaas, yoghurt en boter – met dezelfde smaak als echte zuivel.

Korteweg en Koffeman namen dit jaar een laboratorium in Gent over van het bedrijf Oxyrane, dat er eiwitten produceerde voor gebruik in medicijnen. De zestien onderzoekers in het lab gaan zich nu richten op de ontwikkeling van melkeiwitten door middel van fermentatie. Deels kunnen ze zich beroepen op gangbare methoden. De meeste kazen worden op dit moment al geproduceerd met veganistisch, door micro-organismen geproduceerd stremsel. Korteweg en Koffeman willen ook de caseïne en andere zuiveleiwitten door middel van fermentatie gaan produceren. Daarnaast willen ze gebruikmaken van plantaardige vetten, suikers en smaakstoffen om de smaak van echte zuivel te evenaren.

Roestvrijstalen koe

Those Vegan Cowboys zien de ontwikkeling van de roestvrijstalen koe als een logische ontwikkeling binnen de zuivelindustrie. Van handmelken, via de melkmachine naar de volautomatische melkrobot van nu. Korteweg: ‘’In Gent werd al in 1910 op de landbouwtentoonstelling een voorloper van de melkmachine gedemonstreerd. In 1992 molk een Nederlander, als eerste boer ter wereld, zijn koeien met een melkrobot. Het moderne melkveebedrijf is een stal met honderden koeien die daar een jaar rond vertoeven met als het meezit een uitloop naar buiten. Het is gewoon een fabriek waar machines het gras instoppen en vrachtwagens de melk uithalen. De koe vormt een onnodig pijnlijk onderdeel van dit industriële proces.”

Het eerste commercieel beschikbare product van Those Vegan Cowboys zal nog even op zich laten wachten. De oprichters denken zeven jaar nodig te hebben voor ze hun producten op commerciële schaal kunnen maken.

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager is dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland, naar aanleiding van een onderzoek onder Nederlandse consumenten dat jaarlijks wordt gehouden door de Sustainable Brand Index, een onafhankelijk merkenonderzoek over duurzaamheid in Europa. Voor het eerst werd het merk aangewezen als Nederlandse winnaar in de categorie...

De grootste veganistische trends van 2022

De grootste veganistische trends van 2022

Vorig jaar zagen we de opkomst van paddenstoelen als vleesalternatief, een instroom van veganistische zoetigheden en lekkernijen en het succes van veganistische slagerijen. Deze veganistische voedingstrends zijn enorm populair geworden en hebben het speelveld voor 2022 geopend.