Oprichters Vegetarische Slager stappen over op zuivelvervangers

lab-gent-those-vegan-cowboys

Foto: Laboratorium in Gent (Those Vegan Cowboys)

Jaap Korteweg en Niko Koffeman zijn een nieuw bedrijf gestart: Those Vegan Cowboys. De oprichters van het bekende merk De Vegetarische Slager willen zich met hun nieuwe bedrijf richten op de ontwikkeling van plantaardige zuivelvervangers – zoals vegan kaas, yoghurt en boter – met dezelfde smaak als echte zuivel.

Korteweg en Koffeman namen dit jaar een laboratorium in Gent over van het bedrijf Oxyrane, dat er eiwitten produceerde voor gebruik in medicijnen. De zestien onderzoekers in het lab gaan zich nu richten op de ontwikkeling van melkeiwitten door middel van fermentatie. Deels kunnen ze zich beroepen op gangbare methoden. De meeste kazen worden op dit moment al geproduceerd met veganistisch, door micro-organismen geproduceerd stremsel. Korteweg en Koffeman willen ook de caseïne en andere zuiveleiwitten door middel van fermentatie gaan produceren. Daarnaast willen ze gebruikmaken van plantaardige vetten, suikers en smaakstoffen om de smaak van echte zuivel te evenaren.

Roestvrijstalen koe

Those Vegan Cowboys zien de ontwikkeling van de roestvrijstalen koe als een logische ontwikkeling binnen de zuivelindustrie. Van handmelken, via de melkmachine naar de volautomatische melkrobot van nu. Korteweg: ‘’In Gent werd al in 1910 op de landbouwtentoonstelling een voorloper van de melkmachine gedemonstreerd. In 1992 molk een Nederlander, als eerste boer ter wereld, zijn koeien met een melkrobot. Het moderne melkveebedrijf is een stal met honderden koeien die daar een jaar rond vertoeven met als het meezit een uitloop naar buiten. Het is gewoon een fabriek waar machines het gras instoppen en vrachtwagens de melk uithalen. De koe vormt een onnodig pijnlijk onderdeel van dit industriële proces.”

Het eerste commercieel beschikbare product van Those Vegan Cowboys zal nog even op zich laten wachten. De oprichters denken zeven jaar nodig te hebben voor ze hun producten op commerciële schaal kunnen maken.

Lees ook
Vierde editie Nationale Week Zonder Vlees

Vierde editie Nationale Week Zonder Vlees

De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees vindt plaats van 8 tot en met 14 maart 2021. Het doel van deze week is om consumenten kennis te laten maken met vegetarisch eten.

EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

EVMI jaaroverzicht, deel 4: steeds plantaardiger

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. Als er íets is dat leeft in de voedingswereld, dan is het wel de zoektocht naar plantaardige vervangers voor dierlijke producten. Niet alleen door een stijgende vraag van de klant, maar...

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys lanceren plantaardige kaas

Westland Kaas en Those Vegan Cowboys brengen in 2021 een plantaardige alternatief voor kaas op de markt. De partijen vonden elkaar in hun 'gezamenlijke overtuiging dat vegan vooral lekker moet zijn', aldus het persbericht.