Er is een schrijnend tekort aan mondkapjes in Nederland. De komende weken zijn er miljoenen mondkapjes nodig in Nederlandse ziekenhuizen, en de voorraden slinken snel. Journalist Reinold Vugs roept fabrikanten op om over te stappen op de productie ervan.

“BYD, de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen, is sinds de uitbraak van het coronavirus overgeschakeld op de productie van mondkapjes en ontsmettende gel. Sinds februari maakt het dagelijks vijf miljoen mondkapjes en 300 duizend flesjes ontsmettingsgel”, zegt Vugs. “Ga nou niet zeggen dat dat in Nederland niet kan. Ja, die kapjes moeten aan hoge eisen voldoen, maar zelfs dat kan. ASML bijvoorbeeld kent de omstandigheden om deze producten te maken: steriel en stofvrij. Zo zijn er vast nog meer bedrijven in Nederland.”

Een makkelijke klus is zo’n overstap niet. Het Chinese bedrijf BYD riep een speciaal taskforce in het leven om productie van mondkapjes mogelijk te maken in het bedrijf. Zo bleken de nodige productiemachines nergens verkrijgbaar en moest het bedrijf ze zelf maken. Daar ligt misschien een interessante taak en kans voor Nederlandse machinebouwers, bijvoorbeeld bedrijven die machines voor de voedingsmiddelenindustrie produceren.

Investeren

Het is echter de vraag of Nederlandse fabrikanten zo’n investering zien zitten, en of die op de lange termijn terugverdiend kan worden. “De overheid moet daarin investeren, niet de producenten, althans in aanvang niet”, vindt Vugs. “De Nederlandse overheid moet zorgen voor een blijvende voorraad van tientallen miljoenen mondkapjes en blijvende capaciteit om deze voorraad op peil te houden. Mondkapjes blijven ook nodig in normale omstandigheden, zonder rondwarende virussen. Nu importeren we zowat alles, de productie moet blijvend in eigen land worden opgezet.”

Sommige bedrijven lopen voorop. Het Rotterdamse IGC International heeft inmiddels al miljoenen mondkapjes geproduceerd, al zijn die grotendeels op de Aziatische markt verkocht. Volgens nu.nl wil het bedrijf zich ook gaan richten op mondkapjes voor Nederlandse ziekenhuizen, maar ligt het verzoek nog bij het ministerie van VWS ‘op de stapel’.

Altijd op de hoogte blijven?