Oproep aan K3: ‘Stop kidsreclame snoep en ijs’

‘Stop kinderen te verleiden ongezond te eten’. Die oproep doet de Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding aan de nieuwe K3-leden.

Eén op de zeven kinderen onder de 13 jaar in Nederland is te zwaar. Hanne, Klasje en Marthe kunnen het tij helpen keren door als K3 geen reclame meer te maken voor producten als chips, koek, ijs en snoep, vindt de Alliantie, waarin consumenten- en gezondheidsorganisaties, wetenschappers, diëtisten en kinderartsen zitting hebben.

Merchandising

K3 staat bekend om hun optredens, maar ook om grootschalige merchandising. Zo is hun naam tevens verbonden aan diverse eet- en drinkproducten, zoals chips (Croky K3 hartjes), hagelslag (K3 hagel met hartjes), koekjes (Jules Destrooper), ijsjes (K3 IJsboerke) en snoep (K3 Red Band). Allemaal producten met veel zout, suiker en/of vet, stelt de Alliantie.

Uit onderzoek blijkt dat van alle productverpakkingen gericht op kinderen, bijna 90 procent voor een product is dat niet goed past in een gezond voedingspatroon. Ze scoren dan slecht scoren op tenminste één van de criteria van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV), die door de voedingsindustrie zelf is opgesteld.

61 procent van de ouders vindt dat kinderidolen of tekenfilmfiguren niet gebruikt mogen worden op de verpakkingen van ongezonde voedingsmiddelen.

Onacceptabel

De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding vindt het onacceptabel dat de populariteit van een merk, kinderidool of tekenfilmfiguur commercieel wordt geëxploiteerd om kinderen te verleiden tot het eten en drinken van ongezonde producten zoals frisdrank, koekjes, ijs, snoep en chips.

“Door deze reclames ontwikkelen kinderen een voorkeur voor ongezond eten en drinken, met overgewicht als gevolg en daarmee het ontstaan van gewrichts- of psychische problemen, diabetes, hart- en vaatziekten, of kanker.”

Goede voorbeeld geven

“Wij vragen de nieuwe leden van K3 het goede voorbeeld te geven en kinderen juist te stimuleren een gezond voedingspatroon aan te leren”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. “Dat kunnen zij doen door hun populariteit te lenen aan gezonde producten zoals groente en fruit.”

72 procent van de ondervraagde ouders is vóór de inzet van kinderidolen en tekenfilmfiguren op verpakkingen, juist om gezonde producten te promoten.

Reactie Studio 100

"We gaan kijken hoe we ons beleid kunnen finetunen in functie van veranderende inzichten op het vlak van voeding", reageert entertainmentbedrijf Studio 100 in het AD op de oproep.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken

Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken

Om de gezonde keuze makkelijker te maken, wil het kabinet reclames voor ongezonde voeding die gericht zijn op kinderen wettelijk inperken. Staatssecretaris Van Ooijen komt met een wet die kindermarketing voor ongezonde producten moet tegengaan. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op kinderen wel toegestaan.

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil dat de industrie stappen zet met het beschermen van kinderen tegen junkfoodreclame. De leeftijdsgrens moet omhoog naar 18 jaar en de criteria voor wat wel en geen junkfood is, moeten strenger. Dat zegt hij tegen onderzoeksplatform Pointer in een reactie op nieuw onderzoek van voedselwaakhond...

Gamification: kinderen eten wat de superheld aanprijst

Gamification: kinderen eten wat de superheld aanprijst

Bord-, kaart- en computerspelletjes helpen kinderen meer groente en fruit te eten, maar zetten hen ook aan tot het eten van meer ongezonde snacks, schrijft Futurity. Spelletjes worden steeds vaker ingezet als instrument bij voedingsinterventies voor kinderen. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen onderzochten of deze aanpak daadwerkelijk...