Oproep tot versnelde toelating GM-grondstoffen

Europese brancheorganisaties voor ingrediëntenleveranciers willen dat de Europese Commissie vaart zet achter de toelating van acht gemodificeerde (GM) grondstoffen voor food en feed.

De EU is voor 75 procent van de behoefte aan eiwitrijke grondstoffen, als maïs, soja en raapzaad, afhankelijk van de wereldmarkt, stellen CoceralFediol en Fefac. Sommige producten zijn al geoogst en worden verhandeld op de wereldmarkt, andere komen in het najaar op de markt.

De brancheorganisaties vrezen zijn dat verdere vertraging van het vergunningsproces kan leiden tot schaarste en verstoring van het handelsverkeer. Dat zorgt weer voor onzekerheid en prijsstijgingen en ondermijnt de concurrentiepositie van de food- en feedindustrie.

De Europese Commissie moet daarom nu in actie komen, menen ze. De acht GM-grondstoffen zijn veilig bevonden door de EFSA. De eerste besluiten over goedkeuring werden volgens de organisaties al eind 2013 verwacht.

De grondstoffen waar het om gaat zijn: maïs MON 87460, raapzaad GT 73, sojabonen 305423, sojabonen MON87708, sojabonen MON87705, sojabonen BPS-CV127-9, maïs T25 en katoen T304-40.

Lees ook:

'Beoordeling veiligheid genetisch gemodificeerde planten kan flexibeler' (30 januari 2014)

 
Meer over
Lees ook
EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.

Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Een laboratorium in de Verenigde Staten, gefinancierd door verschillende anti-GMO organisaties, publiceerde een methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren. De verschillende organisaties zijn hier blij mee, omdat het nu mogelijk wordt om de import van gemodificeerd raapzaad tegen te gaan.

De ultieme paprika

De ultieme paprika

Als hoofd R&D Vegetable Seeds bij Bayer weet John Purcell alles van de ontwikkeling van nieuwe groenten. Naar welke eigenschappen is de markt op zoek, en op welke manier kan Bayers (genetische) technologie helpen bij oplossingen op wereldschaal? Is het mogelijk om het ultieme gewas te ontwikkelen, en wat betekent dat voor de biodiversiteit? What’s...