Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

IFFA Frankfurt

Foto: Messe Frankfurt

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitproducten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Op IFFA tonen 860 exposanten uit 44 landen hun belangrijkste innovaties van de afgelopen drie jaar. Onder andere op het gebied van ingrediënten en additieven, maar ook nieuwe verkoopproducten en nieuwe technologieën voor het verwerken en verpakken van vlees en alternatieve eiwitproducten. De beurs heeft wederom een internationaal karakter: 58 procent van de exposanten komt uit het buitenland. Naast de Duitse bedrijven zijn exposanten uit Spanje, Italië, Nederland, Polen, Frankrijk, Denemarken en de Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd op de beurs.

IFFA 2022

IFFA is onze tweede vakbeurs hier in Frankfurt en vormt het begin van een intensief beursjaar na de lange pauze”, zegt Wolfgang Marzin, directeur en CEO van Messe Frankfurt. “We zijn blij met de geweldige respons van de industrie die hier samenkomt met toekomstgerichte oplossingen voor duurzame en gezonde voeding. IFFA komt op het juiste moment, dat is wat iedereen ons verteld. Er zijn belangrijke onderwerpen die besproken moeten worden en de industrie heeft een innovatieboost nodig. Met het nieuwe thema alternatieve proteïne positioneert IFFA zichzelf als ’s werelds toonaangevende vakbeurs.”

Duitse vleesindustrie

De Duitse vleesindustrie is ondanks verschillende uitdagingen zoals  de verstoringen in de toeleveringsketens, positief gestemd. De marktcijfers geven een positief beeld van de Duitse vlees- en eiwitindustrie. De Duitse producten van voedselverwerkings- en verpakkingsmachines stegen in 2021 met 7 procent en staat bijna weer op het niveau van voor de crisis. Er was veel binnenlandse vraag en de export bereikte ondanks de pandemie een recordniveau.

Duitse slagers

De Duitse slagersbranche is een van de belangrijkste doelgroepen van IFFA. Slagers willen investeren in automatisering en digitalisering, vooral vanwege het tekort aan personeel. Volgens een recente poll van de Duitse slagersorganisatie DFV is iets meer dan de helft van de ambachtelijke slagers van plan om in 2022 meer dan gemiddeld te investeren. Voorzitter DFV Herbert Dohrman. “Op IFFA vinden slagers technische innovaties die onze ondernemingen vooruit helpen. We hebben innovaties nodig voor het besparen van energie, bescherming van het klimaat, vereenvoudigen van werkprocessen, verhogen productkwaliteit en  voor het behoud en winnen van (nieuwe) klanten.”

Plantaardig

In 2022 breidt IFFA het programma uit met technologieën en oplossingen voor plantaardige vleesvervangers en alternatieve eiwitten. Hiermee speelt de vakbeurs in op de trend plantaardig. Meer dan 200 exposanten op IFFA bieden producten aan voor de productie van vleesalternatieven. Daarnaast is er ook aandacht voor dit onderwerp tijdens het ondersteunende programma waar nieuwe partners van IFFA zoals de Federale Vereniging voor Alternatieve Eiwitbronnen Balpro, het Good Food Institute Europe en de voedingsorganisatie ProVeg, hun knowhow inbrengen.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Thema's
Lees ook
Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak en Mycorena ontwikkelen productiefaciliteit voor vleesvervangers van schimmelfermentatie

Tetra Pak ontwikkelt samen met de Zweedse voedselproducent Mycorena een productiefaciliteit voor schimmelfermentatie, om alternatieve voedseltoepassingen op basis van eiwitten te creëren. De productiefaciliteit komt in het Zweedse Falkenberg en gaat een vleesvervangend product produceren van schimmels.

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

ESPERA heeft dit jaar de FT Meat Technology Award in ontvangst genomen tijdens de beurs IFFA in Frankfurt, met het digitale machineplatform “THINK4INDUSTRY CARE”. Dit digitale platform stelt een productieteam in staat om met één klik alle machine- en productielijnparameters te overzien.

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige cao voor de circa 10.000 werknemers in de Nederlandse vleessector. De leden moeten nog stemmen over de cao.