Oud-voorzitter Taskforce Voedselvertrouwen vindt dat overheid schuld draagt in fipronilaffaire

eierschaal

'De overheid is nalatig en leert niet genoeg van eerdere voedselschandalen.' Dat zegt oud-Rabobankier Bart Jan Krouwel, tevens oud-voorzitter van de Taskforce Voedselvertrouwen die na de paardenvleesaffaire werd ingesteld. 25 juni  komt het lang verwachte rapport van oud-minister Winnie Sorgdrager over de fipronilaffaire uit. Krouwel geeft alvast een voorzet: Sorgdrager faalt als ze de overheid niet op haar lazer geeft en die haar nalatigheid niet erkent.

Door Dick Veerman - Foodlog

De overheid is te laks geweest en deelt informatie niet tijdig, zegt Krouwel vanmiddag vanaf zijn hobbykippenboerderij in Didam op Omroep Gelderland. Dat zegt hij vandaag niet voor het eerst, maar ook al in mei 2016, ruim twee jaar geleden.

"De overheid moet fouten erkennen. De overheid communiceert slecht, grijpt te laat in en deelt géén informatie. Dit moet anders", zegt Krouwel. "Er is niemand ziek geworden tijdens de eiercrisis, maar wat als dat wel was gebeurd?" Ook dierenartsen beamen op Omroep Gelderland dat de crisis groter dan nodig is geworden door falend toezicht.

De pluimveesector kreeg niets te horen terwijl er aanwijzingen waren dat er een verboden middel in omloop was. Al in 2016 kwam een anonieme tip binnen bij de toezichthouder van de overheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat fipronil werd gebruikt. Ook volgde een tip van de Belgische overheid.

De NVWA zegt dan dat ze vanwege privacy en wet- en regelgeving in verband met een lopend strafrechtelijk onderzoek op dat moment géén informatie kan delen met het bedrijfsleven. Krouwel: "Dat moet veranderen." Als een regeltje het probleem is, dan moet de overheid dat regeltje maar veranderen, vindt Krouwel.

Het bedrijf Chickfriend dat zorgde voor de fipronilbesmettingen kon doorgaan met werk dat de Nederlandse eiersector een slecht naam bezorgde in binnen- en buitenland, terwijl al bekend was dat het vermoedelijk fraudeerde.

Krouwel maakte vanmiddag alvast duidelijk waar hij morgen het rapport van oud-minister Winnie Sorgdrager over de fipronilaffaire op zal beoordelen.

Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.