Ouders willen af van kindermarketing voor snoep
Veel ouders hebben moeite met kindermarketing. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Voedingscentrum is uitgevoerd. Vooral reclame die plaatsvindt op scholen, op sportevenementen voor kinderen en op social media zien ouders als abnormaal. Ruim 20% van de respondenten zegt vaak kindermarketing op sportevenementen voor kinderen tegen te komen.
Onderzoek
Uit de enquête die onder ruim 1000 respondenten is gehouden, blijkt dat de helft van de ouders moeite heeft met kindermarketing voor ongezond voedsel. Het gaat dan om alle reclame-uitingen die op kinderen gericht zijn, zoals tekenfilmfiguren in reclames of op verpakkingen. Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum: “Ouders geven duidelijk aan moeite te hebben met kindermarketing op ongezonde producten en het ook niet op prijs te stellen. En dat is terecht. Het beïnvloedt wat kinderen willen eten. Nu wordt kindermarketing voornamelijk gemaakt voor ongezonde producten. Wij vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen kindermarketing van ongezonde producten.”
Reclamecode
Het Voedingscentrum vindt dat kinderen onvoldoende beschermd worden tegen reclames voor ongezonde voedingsmiddelen. De bedenker van de Schijf van Vijf pleit voor verscherping van de regels rondom kindermarketing in de Nederlandse Reclamecode. Vooral reclame voor ongezonde voeding op sportevenementen voor kinderen moet worden verboden. Ook moeten verpakkingen niet langer worden uitgezonderd in de code en moeten de regels rondom reclame op social media, gamesen websites worden aangescherpt. Bovendien wil het Voedingscentrum dat deze regels actief worden gehandhaafd, in plaats van enkel op basis van klachten.
Stappen FNLI
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft in mei 2018 reeds aangekondigd dat het kinderidolen (zogenoemde “licensed characters” zoals Disney’s Mickey Mouse) van verpakkingen gaat halen. Andere voor kinderen aantrekkelijke figuren, zoals dieren en getekende figuren, mogen nog wel op verpakkingen worden afgebeeld. Ook over vloggers maakt het Voedingscentrum zich nog zorgen. Momenteel is het voor vloggers voldoende om in de begeleidende tekst kenbaar te maken dat er sprake is van een gesponsorde uiting.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd
BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.
FNLI steunt bedrijven uit de voedingsmiddelensector bij digitale veiligheid
De FNLI gaat midden- en kleinbedrijven uit de voedingsmiddelensector helpen bij het werken aan digitale veiligheid door een samenwerking met het platform Samen Digitaal Veilig. Het platform helpt ondernemers bij het vergroten van de cyberweerbaarheid van hun onderneming.
Kabinet wil kindermarketing voor ongezonde voeding inperken
Om de gezonde keuze makkelijker te maken, wil het kabinet reclames voor ongezonde voeding die gericht zijn op kinderen wettelijk inperken. Staatssecretaris Van Ooijen komt met een wet die kindermarketing voor ongezonde producten moet tegengaan. Voor gezond eten en drinken blijft reclame gericht op kinderen wel toegestaan.