'Overconsumptie suiker slechts één van de oorzaken obesitas'

MAASTRICHT - "Suiker is geen vergif. Overconsumptie van suiker is niet dé oorzaak van overgewicht, maar slechts één van de oorzaken”. Dat zegt Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht. 

Samen met collega’s onderzocht Brouns de rol van suikers bij obesitas. Ze vonden onder andere dat fructose – in kleine hoeveelheden – niet schadelijk is en zelfs gunstige effecten kan hebben. Ze publiceerden erover in Nutrition Research Reviews.

"In ons onderzoek hebben we in bestaande onderzoeksliteratuur gekeken naar de relatie tussen suikerconsumptie en obesitas, en dan vooral naar de rol van fructose. Het is bekend dat in een groot aantal frisdranken in Europa, net als in andere voedingsmiddelen, suiker is toegevoegd. Dit gebeurt vaak in de vorm van sucrose, een suikertype dat voor 50 procent uit glucose en 50 procent uit fructose bestaat", zegt Brouns.

High-fructose corn syrup

"Eerder onderzoek in de Verenigde Staten leidde tot de conclusie dat de toename in de consumptie van toegevoegde suikers parallel lijkt te lopen met gewichtstoename van de bevolking. Omdat in alle frisdranken in de Verenigde Staten high-fructose corn syrup zit (een siroop gemaakt uit maiszetmeel met een fructose gehalte van 55 procent), werd verondersteld dat de inname van fructose een oorzakelijk verband heeft met de obesitasepidemie. Wij laten zien dat de bestaande onderzoeksresultaten verkeerd geïnterpreteerd worden en dat er veel misvattingen bestaan over fructose. Zo blijkt high-fructose corn syrup helemaal niet zo veel te verschillen van ‘gewone’ suiker (sucrose)."

"Ook hebben we geconstateerd dat in veel studies extreme hoeveelheden pure fructose zijn toegediend – tot zelfs meer dan 20 procent van de totale calorieopname. Ongewenste effecten op onder andere de verzadiging, de hormoonhuishoudingen en insulinegevoeligheid die daarbij optreden worden echter niet gevonden bij consumptie van fructose samen met glucose, zoals wij dat in feite altijd consumeren.”

Water beste dorstlesser

“Als je obesitas wilt bestrijden moet je dus niet alleen maar kijken naar de inname van fructose dan wel suiker. Het gehalte van alle toegevoegde koolhydraten, vetten, eiwitten, voedingsvezel en de totale calorie-inname bepaalt, is belangrijker. Water is nog altijd de beste dorstlesser en kan worden afgewisseld met nu en dan wat vruchtensap of frisdrank. Daarbij hebben de ‘light’ of ‘zero’ variant de voorkeur, omdat die veel minder calorieën bevatten,” aldus Brouns.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.

Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Booster: nieuwe prijs voor initiatieven om obesitas te verminderen

Food Innovation Hub lanceert Booster, een wedstrijd voor initiatieven om obesitas te verminderen. Er wordt drie keer 30.000 euro weggegeven. Kandidaten kunnen zich tot 1 oktober 2021 aanmelden.

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

Die oproep doet de Access to Nutrition Initiative (ATNI) na hun lancering van de Global Access to Nutrition Index 2021 begin juli. De Index beoordeelde de 25 grootste wereldwijde voedsel- en drankenproducenten en hun bijdragen aan het aanpakken van ondervoeding.