Overgang afdeling Functional Ingredients van TNO naar Wageningen Food & Biobased Research

5 oktober 2017

TNO en Wageningen University & Research (WUR) zijn tot een overeenkomst gekomen over de overgang van de onderzoeksgroep Functional Ingredients van TNO naar het instituut Food & Biobased Research (WFBR) van WUR. Dit betekent dat per 1 januari 2018 de TNO-medewerkers van deze researchgroep naar Wageningen komen en onderdeel worden van Wageningen Food & Biobased Research.

De samenvoeging van het voedselonderzoek (voedseltechnologie, voedselconsumptie en gezonde voeding) en het biobased onderzoek van TNO en Wageningen University & Research in één onderzoekscentrum is het resultaat van het zogenaamde Grand Design. Het Grand Design is in 2014 opgesteld door het TKI Agrifood, het ministerie van Economische Zaken, partners uit het bedrijfsleven en de raden van bestuur van beide organisaties.

Grootste onderzoeksinstituten

Door de samenvoeging wordt WFBR een van de grootste onderzoeksinstituten op het gebied van voedsel-, voeding- en biobased onderzoek in Europa met in totaal meer dan 240 medewerkers. Dankzij deze krachtige kenniscombinatie versterkt Nederland zijn internationale positie op deze gebieden. Het toepassingsgericht onderzoek dat WFBR gaat uitvoeren moet leiden tot betere en gezondere producten, resource‐efficiënte productieprocessen, duurzame en transparantere ketens.

TNO gaat zich met de overheveling van de afdeling Functional Ingredients richten op gezondheid en in het bijzonder op de volgende deelgebieden: biomedisch onderzoek aan geneesmiddelen, medische technologie, digital health (ICT en zorg), arbeid & gezondheid en publieke gezondheid, waaronder de delen jeugd, preventie en leefstijl. Van gezondheid is naast andere zaken voeding een belangrijke determinant en hebben beide organisaties afgesproken sterk te blijven samenwerken in onderzoeksprojecten.

Altijd op de hoogte blijven?