LNV steekt 10 miljoen in biobased economy

9 juli 2010

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verdeelt € 10 miljoen over 12 bedrijven die werk maken van biobased producten. Dat heeft het ministerie bekend gemaakt.

Het geld is onder andere toegewezen aan projecten als het raffineren van gras in bouwstenen voor chemie en karton. Of het verwerken van reststromen uit de papierindustrie tot boterzuur dat in de chemie gebruikt kan worden. Het gaat om bedrijven die een stap gaan maken van laboratorium naar grootschalige productie en voor die 'opschaling' een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Bedrijven konden zich bij Agentschap NL inschrijven voor een subsidie van het ministerie van LNV. Deze tender is met zo'n € 30 miljoen overtekend. Uiteindelijk zijn 12 projecten gehonoreerd. "Ik heb hoge verwachtingen van deze bedrijven, want zij staan symbool voor de ondernemer waar we het de komende jaren van moeten hebben", aldus Verburg. 

Reststromen
Slim omgaan met de beschikbare grondstoffen is noodzaak met het oog op de steeds schaarser wordende producten zoals olie. "Het meest voordelig is om deze bouwstenen te halen uit reststromen uit bijvoorbeeld de papierindustrie of de voedselindustrie", aldus de minister.

Lees ook:
'Biocascadering is optimaal benutten grondstof' (26 april 2010)
Biomassa goed voor milieu en economie (3 april 2009)

Altijd op de hoogte blijven?