‘Overname Bolletje ten onrechte geblokkeerd’

12 februari 2016

De mededingautoriteiten hadden de overname van Bolletje door Continental Bakeries in 2012 niet mogen blokkeren. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) nu geoordeeld.

In 2012 weigerde de toenmalige mededingingautoriteit NMa (tegenwoordig de Autoriteit Consument en Markt ACM) een vergunning af te geven voor een overname, omdat de fusiepartij een te dominante partij op de markt voor beschuit zou worden.

Bolletje is vooral bekend om het eigen merk beschuit, maar bakt ook huismerkbeschuiten voor retailers. Continental Bakeries heeft onder eigen naam diverse beschuitvarianten en is ook bekend van crackers van Haust en Bussink Deventerkoek.

'Concurrentie beknotten'

ACM oordeelde in 2012 dat het samengaan van beide partijen de concurrentie in merk- en huismerkbeschuit zou beknotten. Hierdoor zou de prijs van de beschuit mogelijk omhoog gaan.

In 2014 oordeelde de Rotterdamse rechtbank nog dat de vergunning voor de overname terecht was geweigerd, meldt de Volkskrant.

'Onvoldoende onderbouwd'

Nu oordeelt het College van Beroep dus anders. Het CBb vindt dat ACM onvoldoende heeft onderbouwd dat merkbeschuit en huismerkbeschuit tot dezelfde markt behoren.

Retailketens kopen huismerkproducten in via aanbestedingen, terwijl ze voor de aankoop van merkproducten rechtstreeks met fabrikanten onderhandelen.

Daarom is niet aannemelijk gemaakt dat het samengaan van de twee bedrijven zou leiden tot een kartel, stelt het CBb

In 2013 bij Borggreve

Nadat de overname afketste, werd Bolletje in 2013 overgenomen door de Duitse branchegenoot Borggreve.

Ingewijden zeggen dat Continental Bakeries de zaak al die jaren heeft doorgezet met het oog op een mogelijk samengaan met Borggreve.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?