Overzichtsstudie naar zoetstoffen schept geen duidelijkheid

frisdrank3

Zijn kunstmatige zoetstoffen wel zo gezond, of kleven er gezondheidsrisico’s aan? Die vraag houdt onderzoekers, producenten en (vooral) consumenten al bezig sinds de eerste suikervrije cola’s in de winkel liggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil tot een algemeen advies komen over kunstmatige zoetstoffen, maar het onderzoek dat de organisatie van de nodige kennis moest voorzien komt tot een weinig bevredigende conclusie: er is meer onderzoek nodig.

Geen idee, lijken de onderzoekers te antwoorden op de vraag wat de gezondheidseffecten zijn van zoetstoffen als aspartaam en sacharine. In de uitgebreide overzichtsstudie die is gepubliceerd in het gerenommeerde BMJ (British Medical Journal), legden ze honderden experimenten en studies onder het vergrootglas. De onderzoekers, en daarmee ook de WHO, komen bedrogen uit. De meeste onderzoeken bleken van te lage kwaliteit te zijn om tot een bruikbare conclusie te komen, ofwel omdat ze methodologisch niet goed in elkaar zaten, ofwel omdat de rapportage niet gedetailleerd genoeg was.

Niets bewezen

Geen van de vermeende negatieve effecten van de verschillende zoetstoffen achtten de onderzoekers als bewezen, wat natuurlijk geen verrassing is. Maar ook de positieve effecten van zoetstoffen zijn niet aangetoond. Zelfs als het gaat om de effecten van zoetstoffen op diabetes of het lichaamsgewicht spreken verschillende studies elkaar tegen of zijn de onderzoekstermijnen te kort om tot betrouwbare resultaten te kunnen komen.

‘Een betrouwbare beoordeling geven van de effecten van verschillende zoetstoffen is een uitdaging’, schrijven de onderzoekers in hun conclusie. ‘Vooralsnog onmogelijk’, lijken ze eigenlijk te willen zeggen. Want de enige adviezen die de publicatie geeft zijn suggesties voor verder onderzoek. Intussen achtten ze de positieve gezondheidseffecten van de zoetstoffen als niet bewezen. Negatieve effecten zijn evenmin bewezen, maar ook niet uit te sluiten.

Lees ook
Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Fooddesigner en innovatiestrateeg Marc Veltman wil meer smaak en minder suiker, zout of E-nummers.  “Ik wil iets veranderen in deze wereld. Er liggen tegenwoordig voedingsmiddelen in de schappen die de benaming ‘voeding’ niet verdienen.” “Een verandering in beweging brengen valt niet mee. Mensen houden eigenlijk niet van verandering. We zijn gewoontedieren....

Minder suiker, meer andere toegevoegde stoffen

Minder suiker, meer andere toegevoegde stoffen

Suiker eruit, zoetstof erin, klaar? Zo simpel is het niet. Suiker is zoet, maar bepaalt ook de textuur, structuur, een goed mondgevoel en houdbaarheid van producten. Suikervervangers moeten dus al deze rollen op zich nemen. Door Anneloes van Boven - Foodlog In de strijd tegen overgewicht veranderen fabrikanten hun recepten. Om consumenten minder gemakkelijk...

Top bv ondersteunt bij verlaging van suikergehalte

Top bv ondersteunt bij verlaging van suikergehalte

Veel voedselproducenten zijn bezig met suikerreductie. Maar het vervangen van suiker is niet altijd makkelijk, want de suikers hebben vaak een functie. Top bv uit Wageningen ontwikkelde een bruikbaar suikeralternatief. De druk op de voedingsindustrie op het gebied van suikerreductie neemt steeds meer toe. In een onlangs verschenen rapport meldde het...