Overzichtsstudie naar zoetstoffen schept geen duidelijkheid

frisdrank3

Zijn kunstmatige zoetstoffen wel zo gezond, of kleven er gezondheidsrisico’s aan? Die vraag houdt onderzoekers, producenten en (vooral) consumenten al bezig sinds de eerste suikervrije cola’s in de winkel liggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil tot een algemeen advies komen over kunstmatige zoetstoffen, maar het onderzoek dat de organisatie van de nodige kennis moest voorzien komt tot een weinig bevredigende conclusie: er is meer onderzoek nodig.

Geen idee, lijken de onderzoekers te antwoorden op de vraag wat de gezondheidseffecten zijn van zoetstoffen als aspartaam en sacharine. In de uitgebreide overzichtsstudie die is gepubliceerd in het gerenommeerde BMJ (British Medical Journal), legden ze honderden experimenten en studies onder het vergrootglas. De onderzoekers, en daarmee ook de WHO, komen bedrogen uit. De meeste onderzoeken bleken van te lage kwaliteit te zijn om tot een bruikbare conclusie te komen, ofwel omdat ze methodologisch niet goed in elkaar zaten, ofwel omdat de rapportage niet gedetailleerd genoeg was.

Niets bewezen

Geen van de vermeende negatieve effecten van de verschillende zoetstoffen achtten de onderzoekers als bewezen, wat natuurlijk geen verrassing is. Maar ook de positieve effecten van zoetstoffen zijn niet aangetoond. Zelfs als het gaat om de effecten van zoetstoffen op diabetes of het lichaamsgewicht spreken verschillende studies elkaar tegen of zijn de onderzoekstermijnen te kort om tot betrouwbare resultaten te kunnen komen.

‘Een betrouwbare beoordeling geven van de effecten van verschillende zoetstoffen is een uitdaging’, schrijven de onderzoekers in hun conclusie. ‘Vooralsnog onmogelijk’, lijken ze eigenlijk te willen zeggen. Want de enige adviezen die de publicatie geeft zijn suggesties voor verder onderzoek. Intussen achtten ze de positieve gezondheidseffecten van de zoetstoffen als niet bewezen. Negatieve effecten zijn evenmin bewezen, maar ook niet uit te sluiten.

Lees ook
IFFI Masterclass: Meer met minder suiker

IFFI Masterclass: Meer met minder suiker

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 28 en vrijdag 29 juni een masterclass Innovations met als thema: Sweet Reductions - Less is more. Geheel gewijd aan het verminderen van het gebruik van suiker in de voedingsmiddelenindustrie. IFFI Masterclass Drie keer per jaar organiseert het IFFI masterclasses voor leden en niet-leden en de...

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen

Verstegen Spices & Sauces introduceert Guilt Free zero added sugar sauzen. In deze sauzen zitten geen suikers of zoetstoffen. Er zijn vier varianten: Piri piri, Salsa tex-mex, Curry ketchup en Tomato ketchup. Guilt Free zero added sugar sauzen Guilt Free sauzen zijn gemaakt van kruiden en specerijen en bevatten alleen van nature aanwezige suikers....

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

Fooddesigner en innovatiestrateeg Marc Veltman wil meer smaak en minder suiker, zout of E-nummers.  “Ik wil iets veranderen in deze wereld. Er liggen tegenwoordig voedingsmiddelen in de schappen die de benaming ‘voeding’ niet verdienen.” “Een verandering in beweging brengen valt niet mee. Mensen houden eigenlijk niet van verandering. We zijn gewoontedieren....