Palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is voor 88% duurzaam

foto_bij_persbericht_palmolie

In 2017 was 88 procent van de palmolie die door Nederlandse voedingsmiddelenproducenten werd verwerkt duurzaam. Dat melden de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil en de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad in hun jaarrapportage. Van de palmolie die in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt, komt meer dan twee derde uit Zuidoost-Azië. Het overige deel komt uit Zuid- en Midden-Amerika.

Achterblijvers

Het aandeel duurzame palmolie in 2017 is vergelijkbaar met de cijfers van 2016. Het streven naar volledige verduurzaming van de in de voedingsmiddelenindustrie gebruikte palmolie lijkt dus vast te lopen. Volgens Solidaridad moet de druk op de achterblijvers worden opgevoerd om over te stappen op duurzame palmolie. “Als ze dat niet vrijwillig doen is wetgeving nodig. Het kopen van palmolie die bijdraagt aan ontbossing en uitbuiting van arbeiders moet zo snel mogelijk stoppen", aldus Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa.

Volgens Solidaridad en de Dutch Alliance is het belangrijk om palmolieproducerende landen te ondersteunen om hun productie te verduurzamen. “Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering in producerende landen. Rechten van arbeiders moeten beter worden gerespecteerd en uitbreiding van palmolieplantages mag niet ten koste gaan van de bewoners en natuur.”

Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil is een initiatief van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten. De leden van het initiatief, waaronder de brancheorganisaties FNLI, CBL en Nevedi, hebben afgesproken alleen nog duurzame palmolie in te kopen en te verwerken.

Lees ook
Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla Foods presenteerde zijn meest ambitieuze doelen tot nu toe: reductie van broeikasgassen met 30% in de komende tien jaar, en klimaat neutrale zuivel in 2050. Arla wil zijn leidende positie als internationale landbouwcoöperatie benutten om de overstap naar duurzame zuivel versnellen. ‘We werken al jaren aan duurzame landbouw, maar we...

FNLI komt met eigen award voor 'frontrunners' in de branche

FNLI komt met eigen award voor 'frontrunners' in de branche

De FNLI gaat dit jaar een nieuwe award uitreiken aan de ‘frontrunner(s) van de levensmiddelenindustrie’. Deze prijs is voor een persoon of team die zich op bewonderenswaardige wijze inzet om vernieuwende initiatieven of projecten naar een hoger niveau te brengen. Met deze prijs wil de FNLI de mensen achter bijzondere, vernieuwende, creatieve...

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haalt aan dat er nogal wat commerciële partijen bij de Nationale Week Zonder Vlees betrokken zijn, en dat daarom het “maatschappelijk & duurzaam profiel” wordt overschaduwd door marketingdoeleinden van de producenten. Een hoop commerciële partijen zijn betrokken bij de Week...