Palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is voor 88% duurzaam

13 november 2018

In 2017 was 88 procent van de palmolie die door Nederlandse voedingsmiddelenproducenten werd verwerkt duurzaam. Dat melden de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil en de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad in hun jaarrapportage. Van de palmolie die in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt, komt meer dan twee derde uit Zuidoost-Azië. Het overige deel komt uit Zuid- en Midden-Amerika.

Achterblijvers

Het aandeel duurzame palmolie in 2017 is vergelijkbaar met de cijfers van 2016. Het streven naar volledige verduurzaming van de in de voedingsmiddelenindustrie gebruikte palmolie lijkt dus vast te lopen. Volgens Solidaridad moet de druk op de achterblijvers worden opgevoerd om over te stappen op duurzame palmolie. “Als ze dat niet vrijwillig doen is wetgeving nodig. Het kopen van palmolie die bijdraagt aan ontbossing en uitbuiting van arbeiders moet zo snel mogelijk stoppen", aldus Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa.

Volgens Solidaridad en de Dutch Alliance is het belangrijk om palmolieproducerende landen te ondersteunen om hun productie te verduurzamen. “Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering in producerende landen. Rechten van arbeiders moeten beter worden gerespecteerd en uitbreiding van palmolieplantages mag niet ten koste gaan van de bewoners en natuur.”

Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil is een initiatief van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten. De leden van het initiatief, waaronder de brancheorganisaties FNLI, CBL en Nevedi, hebben afgesproken alleen nog duurzame palmolie in te kopen en te verwerken.

Altijd op de hoogte blijven?