Palmoliesector wil ontbossing monitoren met Wagenings systeem

ontbossing-pixabay

Tien grote producenten en afnemers van palmolie werken samen met Wageningen University & Research bij de ontwikkeling van een monitoringsysteem voor ontbossing. Onder meer Nestlé, Unilever, Cargill en PepsiCo hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Het nieuwe remote-sensing systeem, RADD genaamd, wordt ontwikkeld door de Wageningen Universiteit en het Nederlandse bedrijf Satelligence. Het systeem gebruikt door satellieten geproduceerde radarbeelden om ook tijdens bewolkte omstandigheden veranderingen in het boslandschap te kunnen waarnemen. Daarvoor wordt radardata gebruikt van het Europese ruimteagentschap, afkomstig van de satellieten ESA Sentinel-1A en B die iedere zes tot twaalf dagen een baan om de aarde draaien.

Eerste resultaat

Met het nieuwe systeem kunnen ’s wereld grootste producenten en afnemers van palmolie – waaronder Bunge, Cargill, Golden Agri-Resources (GAR), Mondelēz, Musim Mas, Nestlé, Pepsico, Sime Darby Plantation, Unilever en Wilmar – sneller actie ondernemen op de grond en duurzaamheid in de handelsketen verbeteren. Het systeem is in eerste instantie in ontwikkeling voor Indonesië en Maleisië. De eerste resultaten laten zien dat ontbossing enkele weken eerder gesignaleerd wordt dan via de gewone, optische, satellietbeelden. RADD is hier een uitbreiding op.

In de komende twee jaar wordt het systeem verder ontwikkeld. Partnerbedrijven ontvangen meldingen over gedetecteerde ontbossingspraktijken en geven feedback die cruciaal is om het systeem verder te verbeteren. Omdat de informatie van het systeem open toegankelijk is, wordt het voor bedrijven, overheden, NGOs en andere stakeholders mogelijk om met dezelfde informatiebron en standaarden ontbossing te monitoren, aldus Wageningen University & Research.

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.