Pandemie brengt machinebouwers voor de foodsector in de problemen

31 maart 2020

Machinebouwers voor de agri- en foodsector worden hard geraakt door de maatregelen die overheden nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft GMV, de Nederlandse branchevereniging voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, in een brief aan de betrokken ministers.

De leden van GMV ondervinden nu al de gevolgen van de coronamaatregelen, schrijft de branchevereniging aan het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De strenge maatregelen die overheden nemen tegen het virus zijn zeer beperkend voor het verkeer van mensen en goederen. Dat zorgt voor problemen omdat veel Nederlandse machinebouwers niet alle onderdelen zelf produceren, maar die inkopen en assembleren om het eindproduct vervolgens te verkopen. De sector is sterk afhankelijk van onderdelen uit Duitsland, Italië, en China.

Reisbeperkingen

Ook de reisbeperkingen hebben grote gevolgen. Nederlandse machinebouwers hebben veel internationale klanten die stoppen met de afname van deels geleverde systemen, omdat personeel niet meer kan of mag reizen. Dat zorgt voor acute cashflowproblemen bij sommige MKB-ondernemingen, omdat bestaande klanten hun laatste betalingen niet doen. Ook wordt verwacht dat de vraag naar nieuwe machines en productielijnen zal teruglopen. Volgens GMV kan een deel van het gespecialiseerd personeel dan niet meer van werk worden voorzien.

Machines moeten blijven draaien

De branchevereniging vraagt de overheid om ook in een eventuele lockdown te zorgen dat onderdelen nog getransporteerd kunnen worden en monteurs nog bij klanten langs kunnen voor onderhoud. Machines moeten blijven draaien zodat de voedselproductie niet in de problemen komt. Daarnaast pleit GMV voor het langer beschikbaar stellen van de steunmaatregelen voor bedrijven, zoals de NOW-regeling.

Altijd op de hoogte blijven?