'Pangasius bevat meer water dan vermeld'

Pangasiusfilet in Nederlandse supermarkten bevat vaak meer water dan op het etiket vermeld staat. Daarover bericht tv-programma Keuringsdienst van Waarde in de uitzending van donderdag 19 november.

Het tv-programma onderzocht 15 pangasiusfilets die gekocht waren bij Nederlandse winkels en supermarkten. In acht monsters zat meer water dan op het etiket stond aangegeven.

Sommigen producten bevatten zelfs rond de 30 of 40 procent toegevoegd water. Dat water is toegevoegd aan het visvlees.

Glaceerlaag

De glaceerlaag op bevroren vis was bij alle verpakkingen zwaarder dan het etiket vermeldde. In het meest extreme geval maakte de ijslaag 39 procent uit van het totale gewicht.

"Dit opgeteld met het water ín de filets betekent dat er verpakkingen op de markt zijn die voor meer dan de helft uit water bestaan", aldus het persbericht.

'30 procent toegevoegd water'

In het programma meldt een Vietnamese visproducent dat pangasiusfilet voor de Europese markt standaard voor 30 procent uit toegevoegd water bestaat.

Water wordt geïnjecteerd aan de vis voor de smaak en om de prijs wat naar beneden te krijgen. Hoe toevoegen van water is toegestaan, maar dan moet het wel juist op het etiket worden gedeclareerd.

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is op donderdag 19 november op NPO3 om 20:30 uur.

Lees ook:

Lees ook
Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

Consumentenbond wil regels voor ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten

De Consumentenbond pleit voor richtlijnen om misleiding en onduidelijkheid tegen te gaan rondom de termen ‘natuurlijk’ en ‘puur’ op voedseletiketten. Er moeten helderen regels komen, net als in Frankrijk, Engeland en Ierland, luidt het verzoek.

Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...