Paprika-oogstrobot wordt doorontwikkeld

evmi-paprika-oogstrobot

Wageningen UR gaat verder werken aan de paprika-oogstrobot. De effectiviteit van de huidige robot is vooral bij het plukken en de doorlooptijd te laag. Zo moet er onder meer een betere waarneming van zachte obstakels komen. In een nieuw Europees onderzoeksproject wordt gefocust op een doorontwikkeling van de robot.

De paprika-oogstrobot kan autonoom vruchten vinden, benaderen, vastpakken, afsnijden en wegleggen, maar het succespercentage is nu nog onvoldoende.

Zo kan de robot bijvoorbeeld wel harde obstakels onderscheiden en daarop inspelen, maar is de praktijk lastiger bij zachte obstakels. Dat blijkt uit het Europese onderzoeksproject Clever Robots for Crops (CROPS) dat onlangs is afgerond, meldt Food Valley Update.

Robotica

Doel van CROPS was robotica te ontwikkelen in de tuin- en bosbouw. Het door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde en door Productschap Tuinbouw medegefinancierde project leidde onder meer tot de ontwikkeling van de eerste werkende paprika-oogstrobot.

Hoewel het succespercentage van het plukken en de doorlooptijd in de praktijk nu nog te laag is, is al wel een mijlpaal bereikt, stelt CROPS. Experimenten met de robot in een realistische omgeving (een commerciële kas) hebben namelijk een schat aan informatie opgeleverd, meldt Food Valley.

Platform

Aan het 4-jarige CROPS-onderzoeksproject deden 13 partners uit 10 verschillende landen mee. Behalve de paprika-oogstrobot heeft het project geleid tot een universeel robotplatform voor het produceren en oogsten van hoogwaardige gewassen.

Er zijn demonstratierobots ontwikkeld voor het plukken van paprika’s, appels en druiven, het precisiespuiten van bestrijdingsmiddelen en sensoren voor het ontwijken van obstakels voor bosbouwmachines.

Modulair

Al deze robots maken gebruik van hetzelfde type modulair systeem- en softwarearchitectuur. Hierdoor kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig een andere grijper of een ander camerasysteem worden gebruikt.

In het nieuwe Europees onderzoeksproject dat 3 jaar duurt, werken onderzoekers aan een verdere doorontwikkeling.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Van data naar productiviteit

Van data naar productiviteit

Met de razendsnelle ontwikkelingen in technologie en digitalisering, worden onze fabrieken continue slimmer en autonomer. Wat betekent dat voor de operators achter de besturingssystemen? En als verandering en vernieuwing de enige constante factoren zijn, wat komt er dan eerst, de tools of het gedrag? En als het gaat om gedrag, hoe kun je leren presteren...

Schut Systems toont nieuwe dozensluitmachine op Empack

Schut Systems toont nieuwe dozensluitmachine op Empack

Schut Systems introduceert tijdens Empack in Utrecht de nieuwe dozensluitmachine C113 voor consumentenverpakkingen. De machine kent een ergonomische en hygiënische bouwwijze. Er is veel aandacht besteed aan de details die bijdragen aan het schoonmaak-, bedienings- en onderhoudsgemak. Zo zijn de frequentieregelingen ten behoeve van de aandrijving en...

Export machines foodindustrie floreert

Export machines foodindustrie floreert

De export van machines en machineonderdelen bracht vorig jaar van alle exportproducten het meeste op, namelijk 12,8 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het ging daarbij vooral om machines voor de voedingsmiddelenindustrie en machines voor het maken van computerchips. Dat meldt het CBS. Agrarische producten als vlees...