Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Gerookte vleeswaren_pixabay

Foto: Pixabay

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Corbion produceert met deze methode hooggeconcentreerde azijn waarmee vleesverwerkers de groei van Listeria en andere pathogenen beter kunnen remmen zonder de sensorische eigenschappen van hun producten in gevaar te brengen. Corbion gebruikt dit voor conserveringsproducten als Verdad Opti Powder N450 en N460.

Lonneke van Dijk, Sr. Business Director for Preservation bij Corbion: “Omdat dit gepatenteerde proces de best smakende natriumarme azijnpoeders op de markt produceert, kunnen onze klanten effectievere, labelvriendelijke oplossingen bieden die tegelijkertijd de gezondheid van de consument, de productkwaliteit en de bedrijfsefficiëntie beschermen."

Een voorbeeld is Verdad Opti Powder N450. Dit geeft volgens Corbion een hogere dosis azijn af terwijl het geen negatieve impact heeft op de smaak. De houdbaarheid van het product wordt verlengt, waarmee het de uitstoot en kosten van voedselverspilling vermindert.

Vanuit het voedingsoogpunt is N450, een gepatenteerd mengsel van azijn en zeezout, ook geschikt voor natriumarme producten, omdat het wordt geproduceerd met kalium in plaats van natrium. Hoewel vleesverwerkers vaak oplossingen op basis van kalium gebruiken voor de productie van zoutarme opties, kunnen de meeste van dergelijke oplossingen alleen in lage doseringen worden toegepast vanwege de negatieve smaakeffecten. Maar de hoge azijnconcentratie van N450 levert bij lage doseringen een sterker antimicrobieel effect op, aldus Corbion.

“De conserverende kracht van azijn maakt al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet”, zegt Van Dijk. “We zijn enthousiast over wat onze hooggeconcentreerde, natriumarme azijn zal betekenen voor voedselproducenten die worden geconfronteerd met hogere eisen en uitdagingen in de huidige waardeketens.”

Bron: Corbion

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

TOP ontwikkelt conserveringsprocessen voor vlees en vleesvervangers zonder nitriet

De technologen van het Wageningse bedrijf TOP bv hebben een nieuwe technologie ontwikkeld dat vlees, vleesvervangers en hybride producten beschermt tegen de ‘botulismebacterie’ Clostridium botulinum, zonder dat daarvoor de reguliere nitraat- en nitrietapplicaties nodig zijn.

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.