Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector
Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.
Corbion produceert met deze methode hooggeconcentreerde azijn waarmee vleesverwerkers de groei van Listeria en andere pathogenen beter kunnen remmen zonder de sensorische eigenschappen van hun producten in gevaar te brengen. Corbion gebruikt dit voor conserveringsproducten als Verdad Opti Powder N450 en N460.
Lonneke van Dijk, Sr. Business Director for Preservation bij Corbion: “Omdat dit gepatenteerde proces de best smakende natriumarme azijnpoeders op de markt produceert, kunnen onze klanten effectievere, labelvriendelijke oplossingen bieden die tegelijkertijd de gezondheid van de consument, de productkwaliteit en de bedrijfsefficiëntie beschermen."
Een voorbeeld is Verdad Opti Powder N450. Dit geeft volgens Corbion een hogere dosis azijn af terwijl het geen negatieve impact heeft op de smaak. De houdbaarheid van het product wordt verlengt, waarmee het de uitstoot en kosten van voedselverspilling vermindert.
Vanuit het voedingsoogpunt is N450, een gepatenteerd mengsel van azijn en zeezout, ook geschikt voor natriumarme producten, omdat het wordt geproduceerd met kalium in plaats van natrium. Hoewel vleesverwerkers vaak oplossingen op basis van kalium gebruiken voor de productie van zoutarme opties, kunnen de meeste van dergelijke oplossingen alleen in lage doseringen worden toegepast vanwege de negatieve smaakeffecten. Maar de hoge azijnconcentratie van N450 levert bij lage doseringen een sterker antimicrobieel effect op, aldus Corbion.
“De conserverende kracht van azijn maakt al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet”, zegt Van Dijk. “We zijn enthousiast over wat onze hooggeconcentreerde, natriumarme azijn zal betekenen voor voedselproducenten die worden geconfronteerd met hogere eisen en uitdagingen in de huidige waardeketens.”
Bron: Corbion
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest
Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.
Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel
Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.
Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum
De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...