Paul Polman ontvangt Vrede van Nijmegen Penning

6 april 2018

De CEO van Unilever Paul Polman kreeg donderdag 5 april de Vrede van Nijmegen Penning uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen. Dit gebeurde tijdens een speciale academische zitting in de St. Stevenskerk in Nijmegen. Minister Kaag, leden van de Eerste en Tweede Kamer, ambassadeurs uit betrokken landen en ongeveer 500 andere gasten waren hierbij aanwezig.

Inzet voor een duurzame planeet

Polman dankt de penning aan zijn inzet, zowel op nationaal als internationaal niveau, voor een meer duurzame planeet. Hiermee bevordert hij een vredig en toekomstbestendig Europa.

Tijdens de gelegenheid sprak Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het laudatio uit. Daarna gaf Paul Polman de Vrede van Nijmegen lezing en ging een dialoog aan met de gasten. In het stadhuis te Nijmegen tekende Polman tot slot het Boek van de Stad.

De Vrede van Nijmegen

Het tekenen van de Vrede van Nijmegen maakte in 1678 een tijdelijk einde aan de oorlogen in Europa. Landen als Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk sloten vredesverdragen om de verschillende oorlogen te beëindigen. In veel Europese landen is de Vrede van Nijmegen  een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

De Vrede van Nijmegen Penning

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding. Der onderscheiding wordt toegekend aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dit jaar werd de Vrede van Nijmegen Penning voor de vijfde keer uitgereikt. In 2010 mocht Jacques Delors als eerste de penning in ontvangst nemen. In 2012 ging de eer naar Umberto Eco. In 2014 viel de eer te beurt aan eurocommissaris Neelie Kroes en in 2016 kreeg het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de onderscheiding.

 

Altijd op de hoogte blijven?