PBL: 'Marktvraag naar duurzame innovaties is te laag'

triangle-1710880_1280

Innovaties op het gebied van milieu en duurzaamheid vinden nog steeds moeilijk ingang in de commerciële markt. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in het rapport Beleidslessen eco-innovatie.

De overheid heeft ambitieuze milieudoelen gesteld. Eco-innovaties zijn daarbij van groot belang, zowel in de voedingsmiddelenindustrie als in andere sectoren. Toch zijn de omstandigheden volgens het PBL niet optimaal voor de ontwikkeling en omarming van nieuwe, duurzame technologieën. Vooral baanbrekende innovaties blijven volgens het planbureau vaak op de plank liggen.

Barrières voor eco-innovaties

Waarom vinden eco-innovaties zo moeilijk toepassing in de markt? In de eerste plaats is het lastig om voldoende financiering te krijgen voor implementatie van dit soort innovaties. Het duurt vaak langer om investeringen in eco-innovaties terug te verdienen dan het geval is bij andere innovaties. Innovaties op het gebied van duurzaamheid ondervinden dan ook oneerlijke concurrentie van andere innovaties waarbij investeringen sneller worden terugverdiend. Om deze barrière weg te nemen stelt het PBL voor dat de overheid geld beschikbaar maakt om eco-innovaties te stimuleren door de onderzoekskosten ervan voor bedrijven te verlagen.

Bovendien is de marktvraag naar duurzame innovaties volgens het PBL lang niet sterk genoeg om voor een gezond innovatieklimaat te zorgen. Die vraag is in veel sectoren afhankelijk van het milieubeleid van de overheid. Bij een scherper beleid zouden bedrijven meer behoefte hebben aan eco-innovaties om aan de strenge eisen te voldoen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners wordt in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.

ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

Het Israëlische bedrijf ICL investeert met ICL’s Planet Startup Hub €2,75 miljoen in de Oostenrijkse startup Arkeon. Arkeon heeft een innovatief fermentatieproces ontwikkeld dat volledig aanpasbare eiwitingrediënten creëert door CO2 op te vangen en om te zetten in proteïnogene aminozuren die nodig zijn voor menselijke voeding. Deze alternatieve eiwitten...

Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde dit jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.