Koffiebranderij Peeze is winnaar van de Food Valley Award geworden. Het bedrijf heeft volgens de jury innovatieve techniek gecombineerd met innovatieve materialen en dat resulteerde in een ‘high quality product’.
De koffiebranderij uit Arnhem heeft met een innovatiepartner een duurzaam alternatief voor Nespresso capsules ontwikkeld. De nieuwe capsules en de afdichtfolie zijn gemaakt van biobased polymelkzuur (PLA) en worden gevuld met klimaatneutrale, biologische fairtrade koffie
De capsules kunnen na gebruik gewoon bij het groenafval. Peeze heeft dit jaar de eerste productierun gedraaid. Ook heeft het bedrijf al afnemers gevonden.
Breed scala
De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Food Valley Expo in Wageningen. Juryvoorzitter Leo den Hartog (directeur R&D bij Nutreco en buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen UR) sprak van een breed scala aan inzendingen, zowel in grondstoffen, verwerking als in eindproducten.
Er waren in totaal vijftig inzendingen. De andere genomineerden waren Marel Stork Poultry Processing met het schone broeiproces om veren van pluimvee af te halen, en Pectcof met een extractietechnologie om pectine te winnen uit de pulp van koffiebessen.
Lees meer over de Food Valley Expo en de Food Valley Award in het komende nummer van vakblad EVMI. Deze komt op 27 oktober uit.
Nog geen abonnee?
Lees ook:
- ‘Wie wordt Uber in food?' (14 oktober 2015)
- ‘Zout moet E-nummer krijgen' (13 oktober 2015)
- Nominatie Food Valley Award voor biobased koffiecapsules Peeze (7 juli 2015)
- Pluckr van JFPT/foodlife en TOP wint Food Valley Award (22 oktober 2014)