Per 7 juni verdwijnt de bedrijfsnaam Monsanto

EVMI_Bayer_Montesanto

Op 7 juni krijgt de overname van het Amerikaanse Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer zijn beslag. De naam Monsanto zal verdwijnen. Dat maakte Bayer 4 juni bekend.

Door Cécile Janssen - Foodlog

"Bayer zal op 7 juni de enige eigenaar worden van Monsanto Company", kondigt het in Leverkusen gevestigde farma- en landbouwchemicaliënbedrijf aan. De bedrijfsnaam Monsanto wordt na de overname niet meer gebruikt en het fusiebedrijf gaat verder onder de naam Bayer. Monsanto-producten "gaan deel uitmaken van het assortiment van Bayer" maar zullen wel hun naam behouden. Het lijkt er op dat Bayer met deze aanpak het 'reputatierisico' wil indammen dat het omstreden Monsanto - producent van onkruidverdelger Roundup en GMO-zaden - betekent voor het onberispelijke Bayer.

Vorige week gaf de Amerikaanse minister van Justitie groen licht voor de €56 miljard kostende overname. Eerder dit jaar ging de Europese Commissie al akkoord. Om goedkeuring te krijgen, moest met name Bayer onderdelen afstoten, in totaal ter waarde van $9 miljard. De groentezadendivisie, digitale landbouwactiviteiten en glufosinaatfabrieken gaan naar concurrent BASF, dat er €7,6 miljard voor op tafel legt. Het 'nieuwe' Bayer wordt de grootste leverancier van herbiciden en zaden ter wereld en zal de concurrentie aangaan van de eerder al gevormde fusiebedrijven in de agrochemie: Chemchina/Syngenta en DowDupont. De overname zou vanaf 2022 jaarlijks $1,2 miljard moeten bijdragen aan het bedrijfsresultaat, schrijft SpiegelOnline.

Verantwoordelijkheid

Bayer is zich terdege bewust dat het bedrijf als marktleider een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van "duurzaamheid en ethische beslissingen over voedsel, landbouw en gezondheid", aldus de NOS. "We zullen onze duurzaamheidsdoelstellingen even zorgvuldig realiseren als onze financiële doelstellingen", zegt Bayer-bestuursvoorzitter Werner Baumann.

Om de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten te overtuigen hun goedkeuring te geven aan de overname, overlegden de fusiepartners "40 miljoen pagina's". Achter elkaar gelegd is dat bijna genoeg om een 'papertrail' van Leverkusen naar Monsanto in Saint-Louis én weer terug te leggen, meldt Bloomberg.

*Foto: Turning Bayer, Conan, Flickr

Lees ook
Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold geïnteresseerd in overname Hema

Ahold Delzaize zich wil mengen in de overnamestrijd rond Hema. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Het supermarktconcern zou volgens de krant de hulp van zakenbank Lazard hebben ingeroepen. Potentiele bieder van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse kenbaar te maken.

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

Givaudan verkoopt Nederlandse kaasactiviteiten

De Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Givaudan verkoopt een deel van zijn Nederlandse kaasactiviteiten aan het Vlaams-Nederlandse bedrijf St. Paul. Daarmee komt de productie van bewerkte en geraspte kaas die Givaudan in 2017 verkreeg weer terug in Nederlandse handen. Givaudan kreeg de kaasactiviteiten in handen bij de overname van Vika BV in...

Duitsland gaat glyfosaat verbieden

Duitsland gaat glyfosaat verbieden

De Duitse regering heeft besloten dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruikt mag worden. Vanaf 2024, nadat de Europese goedkeuring voor de onkruidverdelger is verlopen, wordt het middel volledig verboden in ons buurland. Glyfosaat is vooral bekend onder de naam Roundup en wordt gemaakt door Bayers dochteronderneming Monsanto. Vanaf...