Permachill verlengt houdbaarheid agf

Top BV heeft een nieuwe koeltechniek ontwikkeld waardoor aardappelen, groenten en fruit langer goed blijven dan bij conventionele methoden. De Permachill-techniek zorgt voor een hogere productkwaliteit en minder derving.

Het Wageningse voedselinnovatiebedrijf komt met Permachill waarmee op een stabiele manier overal in een koelruimte dezelfde optimale temperatuur van net boven nul graden Celsius bereikt kan worden.

“Conventionele technieken koelen op een temperatuur van 4 tot 7 graden via luchtkoeling”, stelt Top. De luchtaanvoer zorgt hierbij voor temperatuurfluctuaties die volgens het bedrijf zelfs kunnen leiden tot vorstschade aan het tere product.

Gelijkmatig

Met de stabiele koeltechniek van Permachill worden de wanden van de ruimte als koelelement gebruikt. Daardoor ontstaat een gelijkmatige koeling en blijft het ook egaal koel. Hierdoor is de meest ideale temperatuur (net boven nul) mogelijk, zonder kans op bevriezing. Het gevolg is dat de agf in ‘winterslaap’ gaat en dagen langer goed kan blijven.

De techniek kan worden toegepast bij gekoelde opslag maar ook bij koeltransport. Eigenlijk is het toepasbaar in de hele logistiek, binnen alle schakels van de keten. Dat werkt zelfs beter, vindt Top-directeur Wouter de Heij.

Ketenbreed

“Individueel worden de verschillende schakels in de agf-keten steeds efficiënter en professioneler”, stelt hij. “Maar er valt nog veel winst te behalen in een ketenbrede aanpak. Door in de gehele keten aaneengesloten stabiel te koelen, kan de houdbaarheid van producten fors verlengd worden.”

Behalve minder derving en een hogere kwaliteit van het product zorgt Permachill voor meer flexibiliteit in het proces, waardoor gecentraliseerde productie en een groter afzetgebied (nieuwe markten en dus potentiële groei) mogelijk is.

Calculatie

Tegelijk met de techniek introduceert Top op de website van Permachill een webapp (online calculatiemethode). Deze berekent de potentiële houdbaarheidswinst die geboekt kan worden bij de diverse soorten groenten en fruit, ten opzichte van conventionele koelingstechnieken.

Zo kan de houdbaarheid van sla bijvoorbeeld ineens met 3 dagen worden verlengd.

Lees ook:

‘Ook rauwe melk veilig mild te conserveren’ (6 november 2013)

TOP: milde sterilisatie met radiogolven (20 september 2013)

Yellow Chips krijgt adiabatische koeling (16 augustus 2013)

Pascalisatiebedrijf op Food Tech Park (20 februari 2013)

Pure Pulse: sap langer houdbaar ( 9 maart 2012)

 
Lees ook
Duurzaam koelen. Kan dat? | Minimaal verschil, grote winst

Duurzaam koelen. Kan dat? | Minimaal verschil, grote winst

Het is geen hogere wiskunde om te stellen dat goed koelen belangrijk is voor de houdbaarheid van voeding. Maar koelen en koelvloeistoffen hebben nou niet bepaald het etiket ‘duurzaam.’ Aan de andere kant is de behoefte aan koeling ook voor de vaccindistributie nog eens extra groot geworden. Een dilemma?

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Dinnissen en Ottevanger kondigen strategische samenwerking aan

Sinds 16 november vormen Dinnissen Process Technology en Ottevanger Milling Engineers een strategische alliantie. Deze krijgt vorm via een deelname in Dinnissen door Bolster Investment Partners en Triott Group, de holding waar Ottevanger deel van uitmaakt.

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Maar dan wel in samenwerking Bij het automatiseren van productielijnen voor consumptie-ijs komen bijzondere uitdagingen om de hoek. Bij Holiday Ice mochten we binnen kijken en met onze neus op de lijnen staan. “We zijn hier altijd bezig met vernieuwing, zowel van ons assortiment als van onze productieprocessen”, vertelt Bart Hakbijl, Director...