Peruaanse cacaoboeren krijgen eigen chocoladefabriek

cocoa-beans-499970_1920

Chocolatemakers bouwt samen met Peruaanse cacaoboeren een verwerkingsfabriek voor cacao in Peru. De boeren zijn eigenaar van de fabriek en verdienen niet alleen aan hun cacao, maar ook aan de chocolade die ze er zelf van maken.

Bianca van der Ha - Foodlog

Chocolatemakers is een klein Amsterdams bedrijf dat biologische kwaliteitschocolade maakt. De boeren kunnen door de cacao zelf te verwerken een groter deel van de uiteindelijke verkoopsprijs van de chocolade verdienen. Nu leveren ze alleen een goedkope grondstof.

“De fabriek is niet van ons”, zegt Marije Guillaumond van Marketing & Communicatie bij Chocolatemakers. “Wij hebben 30%, de boerencorporatie heeft 70%. Wij helpen hen met kennis en machines. Die machines zijn overigens veel groter dan onze eigen machines in onze nieuwe fabriek in Amsterdam”, vult ze lachend aan.

De Peruaanse fabriek kan jaarlijks cacao verwerken voor 100 miljoen chocoladerepen. De fabriek is vanaf begin 2019 operationeel en produceert een halffabricaat, waarvoor al “redelijk wat afnemers zijn”, aldus Guillaumond. Wellicht worden later in de fabriek ook chocoladerepen gemaakt.

Leefbaar inkomen

Chocolatemakers wil boeren door hun participatie in de fabriek een ‘leefbaar inkomen’ kunnen laten verdienen. Bovendien betaalt Chocolatemakers cacaoboeren meer voor hun cacao dan de prijs op de vrije markt en ook meer dan de Fairtradeprijs, namelijk tussen de $3.700 en $5.000 per 1.000 kg. Fairtrade verhoogt vanaf 1 oktober 2019 de minimumprijs voor cacao van $2.000 naar $2.400 per 1.000 kg. De Fairtrade premie – een extra premie waarover de boeren democratisch beslissen waaraan zij deze besteden, bijvoorbeeld aan bedrijfsontwikkeling of gemeenschapsprojecten – van $200 naar $240. Volgens Chocolatemakers is dat niet genoeg om van te leven.

Lees ook
Personalia juni 2018: wie ging waar naartoe?

Personalia juni 2018: wie ging waar naartoe?

De voedingsmiddelenindustrie is volop in beweging. Welke personeelswisselingen waren er in juni 2018? EVMI zet deze op een rijtje. Silowacht Jules Plevier is sinds 24 mei de nieuwe eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf Silowacht uit Zwolle. Hij neemt de taken over van Hans Wolters, die de komende jaren nog wel actief zal zijn als adviseur voor...

Lovechock neemt Raw Patisserie over

Lovechock neemt Raw Patisserie over

Lovechock B.V. neemt per direct Raw Patisserie en hun handelsmerk Ridiculously Good over. Raw Patisserie werd begin juni failliet verklaard. Woensdag 27 juni tekende Franziska Rosario, Chief Happiness Director van Lovechock, hiervoor een contract bij de verantwoordelijke curator in Haarlem. Met de overname breidt Lovechock het chocolade-assortiment...

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds meer duurzame cacao

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds meer duurzame cacao

Nederlandse cacaoverwerkende bedrijven kopen steeds meer duurzame cacao. Het aandeel steeg van 21 procent in 2014 naar 30 procent in 2016. Dat blijkt uit een enquête onder 289 cacaoverwerkers van het CBS,  in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Nederlandse cacaoverwerkers kochten in 2016 600 miljoen kilo cacaobonen...